Otto Warmbier när han presenterades för reportrar i Pyongyang i februari förra året. Foto: TT

Nordkorea släpper amerikanske studenten Otto Warmbier

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske studenten Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea sedan han stulit en banderoll med ett politiskt budskap från ett förbjudet område i ett hotell. Nu har han släppts och är på väg hem till USA. Enligt studentens föräldrar ska han ha varit i koma i drygt ett års tid.

Enligt uppgift var det Trump som såg till att Warmbier frisläpptes.

Otto Warmbier besökte Pyongyang i Nordkorea i januari förra året. När han skulle lämna landet greps han med anledning av att han hade stulit en banderoll från en del av sitt hotell, som endast personal får vistas i.

LÄS MER: Amerikansk student döms till 15 års straffarbete i Nordkorea

Nordkoreafången Otto Warmbier

Han bad om ursäkt i nordkoreansk tv och förklarade att en väns mor hade erbjudit honom en begagnad bil i utbyte mot banderollen. I mars förra året dömde landets högsta domstol honom till 15 års straffarbete för brott mot staten, efter en timmes förhandlingar.

USA fördömde domen och hävdade att Nordkorea använder amerikanska fångar som politiska spelpjäser.

Återförenas med familjen

På tisdagen uppgav USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett uttalande att Otto Warmbier har släppts, skriver AP.

Enligt utrikesministern är Warmbier på väg tillbaka till USA, för att återförenas med sin familj. Men enligt familjen ska han befinna sig i koma, rapporterar Washington Post. Familjen uppger att de fick veta av nordkoreanska tjänstemän, genom kontakt med amerikanska sändebud, att Warmbier insjuknade i botulism i mars förra året och föll i koma efter att ha tagit sömnmedel. Botulism är en dödlig förgiftningssjukdom som orsakar förlamning i kroppens muskulatur, och kan resultera i att den drabbade förlorar förmågan att andas.

Enligt Tillerson säkrade president Donald Trump frigivningen, rapporterar ABC News. Han uppger samtidigt att USA fortsätter diskussionerna om att få loss tre andra amerikaner som sitter fängslade i landet. Utrikesdepartementet uppger att man inte kommer att uttala sig om Warmbier mer, med hänvisning till hans privatliv.

22-årige Otto Warmbier kommer från Cincinnati och studerade vid University of Virginia.

LÄS MER: Nordkorea hotar amerikanska fångar

Rodman på besök i Nordkorea

Uppgifterna om Otto Warmbiers frigivning kommer samtidigt som NBA-stjärnan Dennis Rodman är på besök i Nordkorea. Dennis Rodman har beskrivit Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som en ”vän för livet” och en ”väldigt bra kille”.

LÄS MER: Basketprofilen Dennis Rodman på besök i Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet