Dennis Rodman vid sitt besök i Nordkorea 2014 Foto: TT

Basketprofilen Dennis Rodman på nytt besök i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Dennis Rodman, före detta basketproffs i USA, gör ett nytt besök till Nordkorea i veckan. Det rapporterar CNN, som fått uppgiften bekräftat av landets myndigheter. Det är oklart vad syftet med besöket är. Rodman har flera gånger tidigare besökt sin ”vän för livet” Kim Jong-Un i de slutna diktaturen.

Den amerikanske före detta basketstjärnan Dennis Rodman är på väg att göra ett nytt besök i Nordkorea, rapporterar CNN. Rodman ska ha setts på Pekings internationella flygplats i Kinas huvudstad under måndagen, och beräknas anlända till Nordkoreas dito Pyonyang under tisdagen.

Uppgiften har bekräftats till CNN av nordkoreanska tjänstemän.

Har flera gånger besökt landet

Dennis Rodman har besökt det slutna Nordkorea minst fyra gånger tidigare, senast i januari 2014. Han deltog då, tillsammans med flera före detta spelare ur den amerikanska basketligan NBA, en uppvisningsmatch i basket som en födelsedagspresent till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

LÄS MER: Rodman tar med sig basketstjärnor till Nordkorea

Anledningen till detta nya besök är inte känt.

Rodman har beskrivit Kim Jong-Un som en ”vän för livet” och en ”väldigt bra kille”, och filmades under sitt senaste besök även sjunga ”Happy birthday” till diktatorn.

Kritiseras för resorna

Uttalandena, och besöken, har väckt skarp kritik mot idrottsprofilen, för att till synes ignorera eller släta över anklagelserna om den nordkoreanska regimen upprepade brott mot mänskliga rättigheter och FN:s resolutioner.

LÄS MER: Rodman: Kim Jong Un lever sjustjärnigt partyliv

Rodman har själv sagt att han inte är en diplomat, men beskriver själv sina resor som ett sätt att försöka använda basket som sport för att minska gapet mellan de två länderna.

Har hyllats av Trump

Detta besök blir nu det första sedan Donald Trump tog över i Vita huset i USA. Dennis Rodman var inför det amerikanska presidentvalet en uttalad supporter till Trump, och har även tidigare varit med i den nu valda presidentens dokusåpa, ”The apprentice”.

Trump har också tidigare hyllat Rodman för sina resor till Nordkorea, dock långt innan han själv gav sig in i presidentvalskampanjen.

Amerikanska UD har med anledning av uppgifterna om Rodmans resa gått ut med att detta inte på något sätt ett officiellt besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.