Här är namnen som förekommer i diskussionerna om vem som kan efterträda Michael Flynn (från vänster): Keith Kellogg, Robert Harward, David Petraeus Foto: TT / Wikimedia commons

De pekas ut som Michael Flynns ersättare

Publicerad

En före detta CIA-chef, en Irakveteran och en pensionerad viceamiral. De pekas ut som möjliga efterträdare till posten som nationell säkerhetsrådgivare efter Michael Flynns avgång.

Vem det är blir har flera utmaningar att ta itu med – Nordkoreas senaste robottest och Trumps inreseförbud.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i natt efter uppgifter om att han ska ha diskuterat möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner med Rysslands USA-ambassadör redan innan han fick jobbet i Vita huset.

Flynn medger att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

USA-val 2016

Tre möjliga efterträdare

President Donald Trump har utnämnt den pensionerade generalen Keith Kellogg till ställföreträdande nationell säkerhetsrådgivare. Enligt en högt uppsatt källa i administrationen är han en av tre möjliga efterträdare. Ingen av dem behöver senatens godkännande, skriver AP.

Här är de tre kandidaterna:

  • Keith Kellogg Ex-generalen och Irakveteranen har tidigare varit Trumps säkerhets- och utrikesrådgivare under valkampanjen. Han var påtänkt för jobbet som nationell säkerhetsrådgivare innan Michael Flynn fick posten.
  • David Petraeus Den pensionerade generalen var chef för CIA 2011–2012, men avgick sedan det visat sig att han låtit en kvinna som skulle skriva hans memoarer ta del av hemligstämplade uppgifter. Han var även otrogen mot sin fru med henne. Under valkampanjen talade Trump väl om Petraeus, som ska ha varit påtänkt som utrikesminister innan valet slutligen föll på Rex Tillerson.
  • Robert Harward Pensionerad viceamiral och före detta medlem av USA:s specialförband Navy Seal. Han tjänstgjorde i nationella säkerhetsrådet när George W Bush var president. Efter sin pensionering 2013 har han haft en chefsposition inom försvarsjätten Lockheed Martin i Förenade Arabemiraten.

Flera utmaningar

Flynns efterträdare kommer att ta över rodret för USA:s nationella säkerhetsråd, som brottas med flera utmaningar.

En är Nordkoreas senaste robottest, en annan är Trumps inreseförbud som har blockerats av domstol. Presidenten överväger en ny presidentorder för att övervinna rättsliga hinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet