Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba pekas ut som de tre terroristerna bakom attackerna i London Bridge. Foto: Metropolitan Police

De pekas ut som terroristerna bakom dådet

Uppdaterad
Publicerad

Youssef Zaghba, 22, är bekräftad som den tredje attentatsmannen av brittiska Metropolitan Police. De andra två männen har tidigare identifierats som Khuram Shazad Butt, 27, och Rachid Redouane, 30. De tre männen körde in i folkmassan på London Bridge och gick till attack med kniv på ett krogstråk natten mot söndag.

Khuram Shazad Butt var 27 år gammal, brittisk medborgare men född i Pakistan. Butt var känd av polis och säkerhetstjänst, men det fanns inget som tydde på att denna attack var på väg att planeras, säger polisen.

Rachid Redouane var 30 år gammal, och ska enligt polis ha ”uppgett sig vara” av marockanskt och libyskt ursprung. Han ska också ha gått under ett alias, Rachid Elkhdar. Under sitt alias ska han ha sagt sig vara 25 år gammal. Redouane var inte känd av polis sedan tidigare.

Terrordåd vid London Bridge 2017

De två männen kom från Barking, en förort i östra London.

Tredje terroristen halvitalienare

Youssef Zaghba, vars identitet avslöjades under tisdagseftermiddagen, är 22 år gammal, och tros ha marockanskt och italienskt ursprung. Han kommer också ifrån östra London, precis som de andra två namngivna terroristerna som kom från förorten Barking, som SVT:s utsända besökte efter dådet.

LÄS MER: Han bor precis där de misstänkta greps: ”Jag är chockad”

Youssef Zaghba ska inte ha varit av intresse för polisen tidigare, uppger UK Metropolitan Police i ett uttalande.

Men enligt en källa till nyhetsbyrån Reuters varnades Storbrittannien om Zagbha redan 2016, då han stoppades på väg in i Syrien från Bolognas flygplats. Zaghbas mamma bor enligt samma källa i Bologna, Italien.

Även Youssef Zaghba uppges komma från östra London.

”Redo att döda min mor i Allahs namn”

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat om var en av gärningmännen, Khuram Shazad Butt, med i en dokumentär om jihadister förra året.

– Jag är redo att göra det som behövs i Allahs namn, inklusive att döda min egen mor, ska han ha sagt i dokumentären.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

I programmet ses Khuram Shazad Butt, som kallas för Abz, be till en IS-flagga i en park i London. Han ses också gräla med polisen efter att ha vecklat ut flaggan, skriver The Independent och brittiska Metro.

Vän larmade till antiterror-grupp

En vän till Khuram Shazad Butt hävdar att han rapporterat vännen till myndigheternas antiterror-jourtelefon, efter ett privat samtal. Men inget hände.

– Vi talade om en specifik attack som hade inträffat och, som de flesta extremister, kunde han rättfärdiga allt. Den dagen insåg jag att jag måste kontakta myndigheterna, säger personen till BBC.

Uppgifter: Radikaliserades genom att titta på Youtube

Butt fick behålla sitt pass och blev inte gripen.

– Jag ringde antiterrorlinjen och pratade med en herre. Jag berättade om vår konversation och varför jag anser att han har blivit radikaliserad. Jag gjorde mitt, men myndigheterna gjorde inte sitt.

Vännen menar att Khuram Shazad Butt radikaliserades genom att titta på extremistiska videofilmer på Youtube.

Båda de namngivna terroristerna är från stadsdelen Barking i östra London, liksom samtliga 12 som greps efter dådet. Sent på måndag kväll släpptes alla 12 gripna.

Polisen ber om hjälp

Alla tre attentatsmän sköts till döds åtta minuter efter det första samtalet till polisen.

Polis uppmanar allmänheten att höra av sig till dem med alla information kring dessa män som skulle kunna vara till hjälp i utredningen.

Polis säger att de framförallt vill ha uppgifter om platser dessa män kan ha besökt eller ofta rört sig kring, och deras rörelser dagarna före lördagskvällens attentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet