På söndagen genomförde polisen en räd i en av de misstänktas bostäder i östra London. Foto: TT.

Granne varnade polisen för misstänkt Londonterrorist – redan för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

En av de misstänkta London Bridge-terroristerna medverkade i en dokumentär om jihadister förra året.

Redan för två år sedan ska mannen ha rapporterats till polisen när han försökte radikalisera barn i en park.

– Jag är redo att göra det som behövs i Allahs namn, inklusive att döda min egen mor, ska han ha sagt.

Minst sju personer dog när ett fordon körde in i en folkmassa vid London Bridge sent på lördagskvällen. Tre misstänkta gärningsmän sköts ihjäl av polis kort efter attacken.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Terrordåd vid London Bridge 2017

En av de tre männen som misstänks för attentatet ska ha medverkat i dokumentären The Jihadis Next Door, som sändes på Channel 4 förra året. Dokumentären handlar om jihadister i Storbritannien. 

27-årige Khuram Shazad Butt från Barking i östra London sköts till döds av polis strax efter dådet vid London Bridge. I programmet ser Butt, som kallas för Abz, ut att be till en IS-flagga i en park i London. Han ses också gräla med polisen efter att ha vecklat ut flaggan, skriver The Independent och brittiska Metro.

Rapporterade honom till polisen

En vän till Khuram Shazad Butt hävdar att han rapporterade Abz till myndigheternas antiterror-jourtelefon, efter ett privat samtal. Men inget hände.

– Vi talade om en specifik attack som hade inträffat och, som de flesta extremister, kunde han rättfärdiga allt. Den dagen insåg jag att jag måste kontakta myndigheterna, säger personen till BBC.

27-åringen fick behålla sitt pass och blev inte gripen.

– Jag ringde antiterrorlinjen och pratade med en herre. Jag berättade om vår konversation och varför jag anser att han har blivit radikaliserad. Jag gjorde mitt, men myndigheterna gjorde inte sitt.

Vännen menar att Khuram Shazad Butt radikaliserades genom att titta på extremistiska videofilmer på Youtube.

Varnade polisen

Samtidigt hävdar en granne till en av de huvudmisstänkta att hon varnade polisen för 27-åringen redan för två år sedan. Enligt grannen radikaliserade han barn i en park i närheten av sin bostad, skriver The Guardian och Metro.

LÄS MER: Granne: ”Han verkade vara en lugn och vänlig familjefar”

Trebarnsmamman säger att hon konfronterade mannen när hennes son kom hem och sade att han ville bli muslim. Hon gick hon till parken, där mannen ska ha sagt:

– Jag är redo att göra vad som helst i Allahs namn. Jag är redo att göra det som behövs i Allahs namn, inklusive att döda min egen mor.

Enligt kvinnan pratade mannen med barnen i parken, men kom även hem till dem och gav dem pengar och godis under muslimernas heliga fastemånad ramadan.

Tog bilder

Kvinnan hävdar att hon tog fyra bilder av mannen och gav dem till polisen, som ringde sitt högkvarter.

– De var mycket bekymrade. De sade åt mig att radera bilderna för min egen säkerhets skull, vilket jag gjorde men sedan hörde jag inget. Det var för två år sedan. Ingen kom till mig. Om de hade gjort det skulle det här ha kunnat förhindras och liv hade besparats, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: Här stormas puben av polisen

Hon ska ha berättat om mannen för en annan granne, som tipsade mannen om att han hade rapporterats till polisen. I dag är den andra kvinnan ångerfull:

– Jag visste inte att han var en dålig kille. Jag kanske var blind.

Londonpolisen säger sig känna till kvinnans påståenden, men har ännu inga kommentarer.

LÄS MER: Terrorexperten: ”Av allt att döma är det här ytterligare ett jihadistiskt attentat”

LÄS MER: Polisen fruktar att dådet kan inspirera till nya attacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet