De tre gärningsmännen lämnade skåpbilen (till vänster i bild) innan de uppges ha gått till attack på en pub i området Borough Market. Foto: TT

Grannar och vittnen berättar om de misstänkta terroristerna bakom dådet i London

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter terrordådet vid London Bridge slog polisen till mot en lägenhet i Barking, där en av de misstänkta terroristerna bodde.

En granne beskriver honom som en lugn och vänlig familjefar.

Samtidigt berättar vittnen om skräcken inne på puben där en av gärningsmännen ska ha gått till attack.

Minst sju personer dödades och tiotals skadades vid terrordådet i centrala London sent på lördagskvällen.

Lewis Bennett befann sig på puben Globe vid London Bridge när en av gärningsmännen kom in. Han bedömer att mannen var 25–30 år. Han var renrakad, klädd i en svart rock och hade en cirka tre decimeter lång, böjd kniv i sitt bälte.

Terrordåd vid London Bridge 2017

– Alla drog efter andan när han sprang in i puben, men han gjorde ingenting till en början, han bara stod stilla i omkring tio sekunder. Men sedan tog han tag i kniven och högg de människor som var närmast. Människor började skrika och springa ut genom bakdörren, säger Lewis Bennett till The Guardian.

LÄS MER: Här stormas puben av polisen

Lewis Bennett flydde in på toaletten. När han kom ut igen berättar han hur han såg mannen stå i mitten av rummet med kniven i handen. Sedan kom två poliser in genom bakdörren. När gärningsmannen attackerade en av poliserna med kniv sköts han av den andra polisen.

– Han dog där på pubgolvet. Polisen kom in och täckte över kroppen och ambulanspersonalen kom in för att hjälpa människor som inte hade flytt att ta sig ut genom bakdörren. Jag tror att en del av dem dog, men att de flesta fortfarande levde. Det såg ut som att det var omkring fem personer som blev attackerade. Det var en så skrämmande prövning, det var så skrämmande, säger han till tidningen.

Sköts med elchockvapen

Michael Mimbo höll på att göra sig i ordning för att gå till jobbet på söndagen när polisen anlände till flerfamiljshuset i Barking, där en av de tre ihjälskjutna misstänkta gärningsmännen bodde. Han såg fyra män och en kvinna gripas av polis.

– Jag hörde bilar skrika uppe på gatan och en hel del skrikande i form av ”ned, ned”. Jag gick ut för att se vad som pågick och det var beväpnade poliser överallt, säger han till The Guardian.

Han såg tre personer på golvet med vapen riktade mot sig.

– En av dem sköts med elchockvapen när han försökte komma undan – det var kaos.

Han kände igen mannen, även om han inte var bekant med honom.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Polis på plats i Barking i östra London, där en av de misstänkta gärningsmännen bodde. Foto: TT

Hade fru och barn

En av de boende kände igen sin granne från en av bilderna på de misstänkta gärningsmännen, efter att de hade skjutits ihjäl i Borough Market. Hon säger att mannen som bodde i den lägenhet som stormades av polis var smal och skäggig i 25-årsåldern med utländskt ursprung. Han var gift och hade ett litet barn.

Misstankarna om att det verkligen var den misstänkta terroristen stärktes när hon såg poliser fotografera mannens bil på söndagsmorgonen.

– Jag insåg att det var han. Det är chockerande. Alla här har barn och jobb. Vi trodde aldrig att någon här skulle ha psyke att göra något sådant. Jag såg dem varje kväll. Han hade fru och barn och brukade släppa av dem hemma och leta efter en parkeringsplats, säger kvinnan till The Guardian.

LÄS MER: Terrorexperten: ”Av allt att döma är det här ytterligare ett jihadistiskt attentat”

Kände igen sin granne

Furqan Navi, som också bor i byggnaden, säger att han kände igen sin granne som en av de ihjälskjutna gärningsmännen.

– Han bodde där med sin fru och två barn, han hade varit där i cirka tre år. Han verkade vara ganska vänlig men jag kände honom inte, säger Furqan Navi till The Guardian.

Han säger till The Independent att han såg fyra män ligga med ansiktet mot golvet. En av dem såg ut att vara kring 30-årsåldern, en annan över 50 och en tredje minst 60 år gammal.

En annan granne berättar att han såg den misstänkta gärningsmannen för två dagar sedan.

– Han verkade vara en vänlig, lugn kille. Han var vänlig och gillade att leka med barn. Jag tror att han var i 20-årsåldern.

Enligt Reuters fotograf ska flera kvinnor ha förts ut ur byggnaden i Barking.

LÄS MER: Inga uppgifter om skadade svenskar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet