Den rosa keramikkniven av märket ”Ernesto”, som enligt polisen användes av Londonterroristen Khuram Butt, och skärmdump på köksknivar av samma märke som säljs på Lidl. Foto: Montage TT & skärmdump Lidl.de

Londonpolisen söker svar om terroristernas ”ovanliga” knivar – kan vara köpta på Lidl

Uppdaterad
Publicerad

Londonpolisen efterlyser information om knivarna som användes av terroristerna under den brutala attacken vid London Bridge. ”Vi behöver veta mer. Var kommer de ifrån?”, sade polischefen under lördagen. En talesperson för Lidl i Storbritannien bekräftar nu för SVT Nyheter att den aktuella knivmodellen säljs i landets butiker.

Knivarna som användes i Londonattacken uppges vara breda, rosa, 30 centimeter långa keramiska köksknivar av märket ”Ernesto”.

Enligt Londonpolisen är de även ”ovanliga”, vilket gjorde att man sent på lördagen gick ut med bilder på en av knivarna som använts i attentatet och vädjade till allmänheten om information.

”Vi har jobbat dygnet runt för att förstå vad de här männen gjorde före attacken men vi behöver veta mer om dessa ovanliga knivar”, sade Dean Haydon, polisansvarig för terrorutredningen, i ett uttalande:

”Var kommer de ifrån? Var kan attentatsmännen ha köpt dem?”

LÄS MER: De pekas ut som terroristerna bakom dådet

Haydon uppmanade därefter personer som vet var de kan ha köpts eller sett gärningsmännen med knivarna att vända sig till polisen.

Lidl: ”Gör allt vi kan för hjälpa till”

Efter att SVT Nyheter rapporterat om efterlysningen har några läsare hört av sig och sagt att knivarna liknar de som säljs på Lidl, en av Europas största matvarukedjor.

”Ernesto är väl Lidls märke”, frågar sig en person.

I  företaget tyska webbshop går det också att hitta en rosa kökskniv som ser nära identisk ut med kniven som Londonpolisen släppt en bild på.

Chris Scott, talesperson för Lidl i Storbritannien, bekräftar att den aktuella knivmodellen säljs i landets butiker, men kan inte säga i vilken utsträckning. Han kan inte heller slå fast att de rosa knivarna som användes av terroristerna kommer från Lidl.

”Vi har inte fått bekräftat att knivarna är köpta på Lidl”, skriver Scott i ett mejl till SVT Nyheter och fortsätter:

”Vi är engagerade i att hjälpa myndigheterna i sin pågående utredning av de tragiska händelserna som ägde rum på London Bridge och vi gör allt vi kan för att stödja dem vid denna tidpunkt.”

SVT Nyheter söker Londonpolisen för en kommentar.

LÄS MER: Londonterrorister ville hyra lastbil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd vid London Bridge

Mer i ämnet