Skåpbilen var terroristernas plan B. Foto: TT

Londonterrorister ville hyra lastbil

Uppdaterad
Publicerad

London hade kunnat bli ett nytt Nice. Männen försökte före terrordådet förra helgen att hyra en lastbil.

– Följderna hade kunnat bli mycket värre, säger polischefen Dean Haydon.

De tre terroristerna som genomförde attacken som skakat om Storbritanniens huvudstad hade försökt att hyra en tung lastbil, enligt Londonpolisens antiterrorenhet.

Männen dödade åtta människor genom att köra på fotgängare med en vit skåpbil på London Bridge och sedan attackera folk med knivar i närheten. 48 personer skadades.

Terrordåd vid London Bridge 2017

LÄS MER: De pekas ut som terroristerna bakom dådet

De tre misstänkta terroristerna, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som Khuram Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba.

”Plan B”

Bara timmar före dådet försökte Butt hyra en 7,5 ton tung lastbil, men betalningen gick inte genom.

– Eftersom betalningen inte fungerade fick han inte med sig lastbilen, säger Haydon.

– Som jag ser det blev det plan B i stället, och han hyrde en skåpbil.

Lastbilar har använts vid flera terrorattacker i Europa det senaste året, bland annat i Stockholm i april då fem personer dödades. Det som lett till flest dödsoffer var dådet i franska Nice i juli i fjol då en man körde ihjäl 86 människor och skadade över 400 personer.

I skåpbilen som användes hittade polisen molotovcocktails. Foto: TT

Butt var troligtvis den som körde skåpbilen, med Redouane och Zaghba i baksätet.

Strax före attacken körde han den söderut över London Bridge. Sex minuter senare vände bilen över bron igen och gjorde en u-sväng på norra sidan. Attacken började när Butt körde tillbaka söderut.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Polisen avfyrade 46 skott mot de tre terroristerna som alla sköts ihjäl.

Männen hade ett lager med förberedda molotovcocktails. Trasor hade virats runt tretton vinflaskor, som hittades i skåpbilens bagageutrymme.

Rosa knivar

En teori är att männen hade tänkt gå tillbaka till skåpbilen efter att ha huggit ihjäl människor i nöjeslivet kring Borough Market.

– Kan det ha funnits en plan där de efter knivattackerna skulle vända tillbaka till skåpbilen och tända på molotovcocktails som en andra attack? Vi vet inte, vi kan bara anta, säger Haydon.

Man fann även påsar med byggmaterial och stolar i bagageutrymmet. Enligt polisen kan man ha använt dem som ursäkt till att behöva hyra skåpbil.

Knivattackerna genomfördes med breda, rosa, 30 centimeter långa keramiska knivar. Knivarna var bundna till männens handleder.

LÄS MER: Bekräftat: Åtta döda i Londonattack

”Vi behöver veta mer om dessa ovanliga knivar. Var kommer de ifrån?”, skriver polisen i samband med att bilder på knivarna offentliggjordes.

Knivarna som användes är ovanliga, säger polisen. Foto: TT

Polisen har gjort husrannsakningar på flera adresser där männen bott, bland annat i en lägenhet männen hyrt i Barking. Där hittade polisen ett exemplar av Koranen på engelska, ”öppen på en sida som beskrev martyrskap”. Man hittade även material för att tillverka bomber.

På fredagen greps ytterligare en person i utredningen efter terrordåden. Polisen har totalt gripit 19 personer, men bara sex är fortfarande frihetsberövade.

Fakta: Terrordådet i London

Attacken i London inleddes 21.58 lokal tid i lördags kväll.

Angriparna inledde attacken med att i hög fart köra in en vit skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen, riktning söderut.

Efter att ha kört in i ett staket vid Southwark Cathedral, strax söder om bron, klev tre män ur bilen och attackerade personer vid Borough Market med kniv.

När polisen anlände sköts angriparna till döds, bara åtta minuter efter det första larmet.

Åtta personer dödades i attacken, utöver de tre misstänkta gärningsmännen.

Männen bar något som såg ut som sprängladdningar, som senare visade sig vara falska.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet