Niclas och Nathalie från Nyköping stod på London bridge när dådet inträffade. Foto: Privat

Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Publicerad

Niclas Eriksson och Nathalie Gustavsson väntade på bussen när skåpbilen kom körandes över bron och mejade ner folk i sin väg.
– Jag är helt skakig, det har varit en hemsk natt, säger han till SVT Nyheter.

– Vi hade varit på en brasiliansk fest vid Tower bridge och hade tänkt gå vidare, men det började regna. Vi missade bussen precis och stod kvar vid hållplatsen på London bridge och väntade på nästa. Då såg vi hur en stor van som kommer körandes från ena sidan bron och upp på trottoaren mejar ner människor, säger 20-åriga Niclas Eriksson från Nyköping.

Han är på besök hos sin jämnåriga kompis Nathalie Gustavsson över helgen som bor och jobbar som au pair i London.

– Vi såg hur en tjej som sprang för sitt liv över gatan blev överkörd av skåpbilen.

LÄS MER: Tre gärningsmän ihjälskjutna i London

– Vi fick panik och gjorde en lägeskontroll och sedan sprang vi fram och försökte kolla kropparna och hjälpa till med vad vi kunde, men det fanns inte så mycket vi kunde göra. Vi skrek på polis och folk grät och jag grät och Natalie grät.

Började springa i panik

De bevittnade hur skåpbilen körde in i människor och efter att den kraschat identifierade de att två personer låg ner på marken och hade blivit påkörda.

En taxichaufför som stannat på bron lät dem sätta sig i bilen för att lugna ned sig. Efter en stund började folk springa och de gick ur bilen och följde efter.

LÄS MER: Terrordåd vid London bridge: Detta vet vi

– Vi satt i taxin och skakade och såg hur alla började springa i panik. Jag tror att det var för att polisen började skjuta mot gärningsmännen men jag vet inte, alla bara sprang, säger Niclas Eriksson.

– När vi tog oss därifrån längs med bron så såg vi att han mejat ner folk en längre sträcka.

Blev evakuerade

Niclas och Natalie blev evakuerade som överlevare till ett hotell där de omhändertogs och fick mat och vatten.

– Vi fick lämna vittnesuppgifter och har suttit på hotellet hela natten. Det fanns förnödenheter och vi blev väl omhändertagna.

– Vi kom hem till Natalie, i Islington i norra London, nu för bara tio minuter sedan, säger Niclas till SVT Nyheter vid halv sex tiden på söndagsmorgonen.

LÄS MER: SVT liverapporterar om terrordådet i London

VET DU MER? Kontakta oss på SVT Nyheter – mejla till tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd vid London Bridge

Mer i ämnet