Polisen har skjutit tre misstänkta gärningsmän. Foto: AFP

Tre gärningsmän ihjälskjutna i London

Uppdaterad
Publicerad

Ett fordon körde in i en folkmassa på London Bridge sent lördag kväll. Strax efteråt kom det rapporter om en incident vid Borough Market i närheten. Den brittiska polisen klassar händelserna som terrorattacker och uppgav tidig söndagsmorgon att sex personer har dött samt att tre misstänkta gärningsmän skjutits till döds.

Det var strax efter klockan 23 svensk tid som ett fordon, enligt uppgifter ska det vara en vit skåpbil, körde in i en folkmassa på London Bridge i centrala London.

BBC:s reporter på plats uppskattade att bilen körde i 80 kilometer i timmen.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Skott ska ha avlossats

Strax efteråt inträffade en incident vid Borough Market i närheten av London Bridge. Borough Market är ett stort turistmål i London, känt för sina många restauranger och barer. Londonpolisen skriver på Twitter att det kommit in rapporter därifrån om att personer blivit knivskurna och att skott ska ha avlossats.

LÄS MER: SVT liverapporterar om terrordådet i London

Flera skadade och döda

Minst 20 skadade personer har förts till sex olika sjukhus efter dådet vid London Bridge, skriver Londons ambulanstjänst på Twitter. Nyhetskanalen BBC uppger att polisen bekräftade tidigare under natten att minst en person omkommit. Flera personer har också behandlats på plats för mindre allvarliga skador.

Strax innan klockan 04 på söndagen uppgav brittisk polis att sex personer dödats i attacken och att tre misstänkta gärningsmän har skjutits till dött.

Londonpolisen gick även ut med att en tredje incident inträffat i Vauxhall, längre västerut. Men den händelsen är bekräftad som orelaterad till de två andra händelserna.

Klassas som terrorattacker

Klockan 00.25 brittisk tid förklarade brittisk polis att de klassar händelserna vid London Bridge och Borough Market som terrorattacker. Polisen uppgav att de sökte efter tre personer efter händelserna som kunde vara beväpnade. Polis bekräftar för Sky News att polisen inte kan bekräfta att alla terrorister har ”omhändertagits”.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Flera tunnelbanestationer stängdes ner i samband med attackerna, bland annat i London Bridge och Borough. Även tunnelbanestationen i Vauxhall stängdes ner en kort stund, innan den öppnades igen.

Polisinsatsen är massiv och även många ambulanser är ute på London gator. Under kvällen skrev ”London Ambulance” på Twitter att allmänheten endast ska ringa efter ambulans i absoluta nödfall.

Extra säkerhetsmöte

Premiärminister Theresa May som är mitt uppe i en valrörelse åkte till Downing Street för att följa händelserna därifrån. Efter att ha pratat med polisen och säkerhetsansvariga personer kunde hon bekräfta att de hemska händelserna behandlas som potentiella terrorattacker, enligt BBC.

– Jag vill förmedla min stora tacksamhet till polisen och all blåljuspersonal som är på plats. Våra tankar är med dem som har drabbas av dessa hemska händelser, säger Theresa May.

Under söndagen kommer premiärminister Theresa May delta i ett extrainsatt säkerhetsmöte.

Kallar terrorattentat ”fega”

Även Labours partiledare Jeremy Corbyn har kommenterat terrorattackerna på Twitter: ”Kvällen hemska händelser påminner oss om hur mycket vi är beroende av våra akutinsatser. Mina tankar och böner går till alla berörda.”

LÄS MER: ”Plötsligt blev han jagad av en man med kniv”

Londons borgmästare kallar nattens terrorattentat ”fega”. Han uppmanar medborgare att fortsätta följa uppmaningar från polis och räddningstjänst.

Uppmanar svenskar kontakta anhöriga

Enligt svenska UD finns det inga uppgifter än så länge om drabbade svenskar, men de undersöker händelserna.

– Vi uppmanar svenskar i området att kontakta anhöriga i Sverige och följa lokala myndigheters anvisningar, säger Henning Eklund, jourhavande vid UD:s pressenhet, till TT.

LÄS MER: Terrordåd vid London bridge: Detta vet vi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet