Blommor börjar samlas på platsen för lördagsnattens terrodåd i centrala London. Foto: Pontus Lundahl/TT

IS påstår sig ligga bakom terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Minst tolv personer har gripits efter terrordådet vid London Bridge – där tio människor dödades, inklusive tre attentatsmän, och 21 fick livshotande skador. Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den ligger bakom attentatet, skriver Reuters.

Tio personer är döda, varav tre är de misstänkta gärningsmännen, sedan en hyrd skåpbil i hög fart körde in bland de gående på London Bridge vid 22-tiden på lördagskvällen. Fordonet fortsatte sedan söderut mot Borough Market. De tre männen hoppade ut ur skåpbilen och knivhögg människor, bland annat minst en ledig polis som konfronterade gärningsmännen, berättar BBC.

Polisen har inte släppt namnen på de tre misstänkta gärningsmännen.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Nu har terrornätverket IS tagit på sig skulden för dådet. Det är det tredje dådet i Storbritannien som IS säger sig ligga bakom. I mars inträffade en liknande händelse på Westminster Bridge. I slutet av maj utlöste en självmordsbombare en bomb efter en konsert av Ariana Grande i Manchester.

Spanade på terrorcell

Enligt den amerikanska organisationen Site, som bevakar terrororganisationer ska IS-konton på sociala medier påstått att attacken i London var en hämnd för att det brittiska flygvapnet i samband med en bombräd mot IS-fästen i Irak och Syrien skrivit ”hälsningar från Manchester” på en bomb.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Förra veckan spreds en bild på en flygbomb där någon för hand skrivit ”Love from Manchester” på bomben. Det brittiska flygvapnet bekräftade att bilden var äkta. 

Den brittiska tidningen The Telegraph skriver att polisen sedan tidigare spanat på en misstänkt terrorcell, som ska ha inspirerats av IS och planerat att kapa en bil och köra in i en folkmassa. Nyhetsbyrån Amaq, som kopplas samman med Islamiska Staten ska enligt The Telegraph skrivit att attacken genomförts av IS. 

Tolv gripna

21 personer vårdas för livshotande skador, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till brittiska hälsovårdsmyndigheter. Totalt skadades 48 människor.

Tolv personer har gripits i polisräder i Barking i östra London, enligt polisuppgifter på bland annat adresser där de tre misstänkta gärningsmännen bodde. Vittnen uppger att flera gripna är kvinnliga släktingar till de misstänkta.

LÄS MER: Publiken i tårar – här hyllas terrorns offer

Redan under morgonen hördes explosioner i Barking. Det ska ha varit polisen som för säkerhets skull sprängt misstänkta föremål i luften.

Polisen sökte också igenom en bostad i East Ham i östra London, rapporterar flera medier. Sky News beskrev händelsen som en anti-terrorinsats.

”Det räcker nu”

Premiärminister Theresa May sade i ett direktsänt tal från bostaden på Downing Street 10 att den senaste tidens attacker är sammanlänkade av en ”ond ideologi”, en ”perversion av islam”.

Hon tillade att det hade kunnat vara ännu fler:

– Sedan attacken i Westminster i mars har polisen förhindrat fem terrorkomplotter.

LÄS MER: Svenska polisen går ut med råd till allmänheten

Arbetet mot extremism och terrorism behöver förnyas enligt May.

– Det räcker nu. Saker och ting behöver förändras, säger hon, och presenterar en rad punkter där Storbritannien måste arbeta extra hårt.

May var också tydlig med att terrordået inte kommer att påverka valdagen på torsdag.

LÄS MER: Värmländska Linda: Tänkte bara – inte nu igen

Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar, men ambassaden följer utvecklingen. En kanadensare och en fransk medborgare har dödats. Och Australien, Frankrike och Spanien har medborgare bland de skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet