Polisen går ut med fem råd till allmänheten i händelse av ett terrordåd. Här en bild från attacken på Drottninggatan i Stockholm i våras. Foto: TT

Efter terrordådet i London: Svenska polisen går ut med råd till allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Sätt dig i säkerhet och följ myndigheternas instruktioner. Nu går svenska polisen ut med fem konkreta råd för hur man bör agera vid ett terrorattentat.
– Det som hände i London fick oss att tänka att vi måste lyfta upp det här mer, säger kommunikationsstrateg Petter Liljeblad.

Minst sju personer dog vid lördagens terrordåd vid London Bridge, då en bil körde in i en folkmassa och gärningsmännen attackerade människor med vassa föremål.

Knappt ett dygn senare gick svenska polisen ut med råd till allmänheten, via sin hemsida, för hur man ska bete sig i samband med ett terrorattentat. Polisen anser att det finns ett behov av att lyfta fram det här mer.

– Skälet till att vi lägger ut den är inte för att det finns en förhöjd risk i Sverige efter attentatet i London, utan för att informera allmänheten om olika råd om det skulle hända i Sverige. Vi känner ett behov av att informera om vad man ska tänka på, det kanske inte är något man går in och läser mitt under ett terrorattentat, men det kan vara bra om man har läst det, säger Petter Liljeblad, kommunikationsstrateg på polisens nationella mediecenter.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Hotnivån oförändrad

Men egentligen är det inga nya råd. Polisen publicerade samma råd redan förra året. I grova drag går det ut på att sätta sig i säkerhet, vara tyst och uppmärksam på instruktioner via myndigheter.

I början av april inträffade ett terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. Den svenska terrorhotnivån ligger emellertid kvar på en trea på den femgradiga skalan, det vill säga förhöjd nivå.

– Det är samma nivå som vi har haft ganska länge. I den hotnivån finns risken för att utsättas för ett attantet, säger Petter Liljeblad.

Läs de fem råden i faktarutan nedan.

LÄS MER: Inga uppgifter om skadade svenskar

Här är polisens fem råd vid ett terrordåd

Visa
  • Sätt dig i säkerhet, använd naturliga skydd och undvik folksamlingar.
  • Var uppmärksam på det du ser och hör, undvik att fokusera på telefonen.
  • Var tyst. Slå av ljudet på din telefon och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i riskområdet.
  • Larma. Meddela viktiga iakttagelser till polisen via 112.
  • Informera dig. Följ media och var uppmärksam på uppmaningar från myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd vid London Bridge

Mer i ämnet