Kvällens kanske mest känslosamma framträdande var dock inte signerat någon av världsartisterna, utan framfördes av barnkören från Manchesterskolan Paris Wood High School. Foto: TT

Ariana Grande tillbaka på scen – här hyllas terrorns offer i Manchester

Uppdaterad
Publicerad

Ariana Grande lät sig inte hindras av gårdagens terrorattack i den brittiska huvudstaden. Tillsammans med en parad av världsstjärnor tog sångerskan emot publikens kärlek i en känslosam hyllning till terrorns offer.
– Jag vill tacka er från djupet av mitt hjärta, jag älskar er, sa hon med gråten i halsen från scenen i Manchester.

Frågetecknen var många under söndagmorgonen, när Storbritannien vaknade upp till sviterna av ännu ett terrordåd. Den amerikanska sångerskan Ariana Grande, vars konsert blev utsatt för ett attentat som dödade 22 människor i Manchester den 22 maj, hade planerat en hyllningskonsert till offren tillsammans med en lång rad stjärnor under söndagkvällen.

Men skulle konserten gå att genomföra trots det försämrade säkerhetsläget?

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Mitt i de envisa spekulationerna bekräftade Ariana Grandes manager Scooter Braun på Twitter under söndagförmiddagen att konserten ”One Love Manchester” skulle äga rum som planerat.

”Vi får inte vara rädda, och för att hedra alla de som föll offer här och runtom i världen ska vi ena våra röster och sjunga med hög röst”, skrev Braun.

Och mycket riktigt. En kvart efter utsatt tid, medan kvällssolens sista strålar träffade arenan Emirates Old Trafford Cricket Ground i Manchester, äntrade sångaren Marcus Mumford scenen, och utlyste en tyst minut för att hedra offren i terrorattacken den 22 maj. Trots de drygt 50.000 besökarna var arenan alldeles tyst.

En stor publik samlades för att se minneskonserten i Manchester. Foto: TT

Stjärnspäckat program

Efter detta framträdde världsstjärnorna i en strid ström. Det brittiska popbandet Take That framförde tre dansanta poplåtar, tätt följda av sångaren Robbie Williams, som bland annat sjöng den klassiska powerballaden ”Angels”. Soulartisten Pharrell Williams bidrog med kvällens groove med hitlåtarna ”Happy” och ”Get lucky”, och fick sällskap av sångerskan Miley Cyrus.

– För mig är det viktigaste uppgiften vi har på den här planeten att ta hand om varandra. Och titta på oss nu. Vi gör det, sa Cyrus under sitt framträdande.

Den brittiska popgruppen Little Mix, One Direction-medlemmen Niall Horan, rapparen Mac Miller, sångerskan Katy Perry och gruppen Black Eyed Peas följde i paraden av kända artister. Även den brittiska sångaren Liam Gallagher framträdde med ett par låtar. Men trots spekulationer om en återförening kom Oasis-sångaren utan brodern Noel, till fansens besvikelse.

Coldplays Chris Martin på scen. Foto: SVT

När världsstjärnan Justin Bieber dök upp på scenen mottog han ett öronbedövande ljud från publiken.

– Vilken fantastisk sak vi gör här. Håller ni inte med om att kärleken alltid vinner? Håller ni inte med om att ondska bekämpas bäst med godhet, ropade han då.

Sjöng med offren

Kvällens kanske mest känslosamma framträdande var dock inte signerat någon av världsartisterna, utan framfördes av barnkören från Manchesterskolan Paris Wood High School. När de sjöng fick barnen, varav några stycken hade befunnit sig på sångerskans konsert under terrorattentatet den 22 maj, sällskap av sin idol på scenen. Sångerskan lade armen om ett av barnen medan deras röster förenades till hiten ”My everything”.

LÄS MER: Det här är Ariana Grande

Själv visade sig Ariana Grande upprepade gånger under kvällen, och då och då vände hon sig direkt till publiken i känslosamma uttalanden.

– Jag vill tacka er från djupet av mitt hjärta, jag älskar er, tack för att ni kommer så kärleksfulla och enade, sade hon med gråten i halsen.

Hon berättade också om när hon hälsade på mamman till ett av offren – en flicka som hon kallar Olivia. Under mötet ska Ariana Grande ha börjat gråta, varpå mamman ska ha sagt ”gråt inte, det skulle inte Olivia ha velat”. Istället ska Olivia hedras med sina favorithitlåtar, slog sångerskan fast.

”Vi är alla Manchester”

Utöver artisterna som närvarade visades både förinspelade framträdanden och hälsningar från flera stora musikprofiler; bland annat Stevie Wonder och Paul McCartney. ”Vi är alla Manchester”, var artisternas budskap, och publikhavet svarade med öronbedövande applåder och tusentals skyltar med texten ”We stand together” – vi står enade, och ”For our angels” – för våra änglar.

När den brittiska popgruppen Coldplay framträdde sin tårdrypande powerballad ”Fix You” var stämningen påtaglig. I publiken, som framförallt bestod av unga människor, stod klungor av vänner och höll om varandra medan färgglad konfetti regnade från himlen, och medan de sjöng de starka raderna; ”tårar rinner nerför dina kinder när du förlorar någonting oersättligt”.

En känslosam version av ”Somewhere over the rainbow” fick avsluta kvällen, givetvis framförd av Ariana Grande själv. Hon fick ta en andningspaus för att samla sig innan de sista raderna, samtidigt som publiken lyssnade i tårar framför scenen.

SVT rapporterade direkt under hela minneskonserten, här kan du läsa hela flödet igen:

SVT rapporterade · Minneskonsert för offren i Manchester

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet