Foto: Jordan Strauss TT

Det här är Ariana Grande

Uppdaterad
Publicerad

Ariana Grande har gått från barnskådespelare till världsstjärna med ett ständigt stöd från sina unga trogna fans på sociala medier.

Den 23-åriga sångerskan och skådespelaren Ariana Grande inledde sin karriär på Broadway i musikalen ”13” som handlar om en tonåring som tvingas flytta från New York till en liten stad i Indiana. Det är den enda Broadwaymusikalen någonsin där ensemblen endast består av tonåringar.

2009 fick Ariana Grande rollen som Cat Valentine i ungdomsserien ”Victorious” på TV-kanalen Nickelodeon. Efter fyra säsonger lades TV-serien ner men Ariana fortsatte sin karriär i spinoff-serien ”Sam & Cat”.

Terrorattack i Manchester

Debutalbumet gjorde succé

Soundtracket till TV-serierna fick skivbolagen att få upp ögonen för Grande som 2013 släppte sitt debutalbum ”Yours truly”, som bland annat innehöll artistsamarbeten med Mika och Big Sean. Och albumet gick rakt in på den amerikanska topplistan Billboard 200:s första plats.

Sedan dess har Ariana Grande varit en stabil leverantör av hits. Hennes andra album ”My everything” som släpptes 2014 innehöll låtar som ”Break free”, ”Bang bang” och ”Love me harder” som alla nådde stora framgångar på hitlistor runt om i världen. Och hon har ofta jämförts med sångerskor som Mariah Carey och Whitney Huston.

Inflytelserik stjärna

2016 släppte hon sitt tredje studioalbum ”Dangerous woman” och den 8 maj inledde Ariana Grande sin Europaturné på Friends Arena.

Ariana Grande har en stor följarskara på sociala medier. På Instagram är hon den fjärde mest följda personen i hela världen med 106 miljoner följare. Under förra året listade tidningen Time henne som en av de hundra mest inflytelserika personerna i världen.  

Ariana Grande har spelningar bokade till mitten av september 2017 under sin Dangerous woman tour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet