”De som kommer till oss är människor i nöd”

Uppdaterad
Publicerad

Han har skickat avhuggna huvuden till främlingar och bland hans favoritprodukter finns fejkat hundbajs och sms om tonfiskluktande underliv. Korrespondenterna har träffat mannen bakom sajterna Get revenge on your ex, Masters of Revenge och Revenge supermarket.

Det surrar ordentligt när mannen i bi-skyddsdräkt tittar till sina ”tjejer” inför vintern. Det är sensommarvarmt och det ligger ett soldis över den Sydengelska  landsbygden.

– En julikväll för 14 år satt jag och min fru och tittade på brittisk såpopera. I just det här avsnittet var det ett par som hade en affär och under reklamavbrott sa jag till min fru ”hur kan man göra något sådant mot varandra?”. Hon bara vände sig om och sa: ”Jag har gjort det mot dig under de senaste 12 månaderna”. Och jag hade ingen aning, berättar Dan Golding.

Han är biodlare och programmerare och han beskriver att det kändes som att någon plötsligt hade stulit hans familj, frun och den 6-åriga dottern.

– Man vill slåss, göra något. Man drabbas av adrenalinkickar, sömnlösa nätter och ilska. Och det gör ont som fan.

”Var tvungen att göra något”

Han ville slåss och han drack alldeles för mycket, men insåg snart att det varken var en hållbar lösning eller fick honom att må bättre. 

– Jag visste att jag var tvungen att göra något. En vän och jag kom då på idén att utsätta rivalen för ett ofarligt spratt, men ett som skulle kännas och som han skulle komma ihåg.

Dan Golding berättar att sprattet gick ut på att kleta hundbajs under dörrhandtaget på rivalens bil.

– Sen satt vi några bilar bort och såg honom öppna bildörren och stoppa handen i all hundbajs. Det var så roligt, en sådan lättnad och en vändning. Jag grät av skratt och alla möjliga känslor strömmade upp inom mig. Jag hade gjort något och fick därför min känslomässiga kontroll tillbaka, eftersom jag inte längre var ett offer. För mig var det en början på en ny resa.

Tre hämndsajter

Den resan ledde till ett gästrum i den lilla Sydengelska byn Hockley. Därifrån styr nu Dan Golding Get Revenge on your ex, Masters of Revenge och Revenge supermarket, enligt honom de största hämndsajterna i världen. Runt 30.000 personer i månaden besöker sidorna som bland annat saluför voodoodockor, nattliga telefonsamtal och paket med skrikiga innehållsförteckningar om analsexleksaker. Men en produkt är överlägset störst.

– Vad människor gillar är sms – hämnd på 60 sekunder. Det är kort, skarpt och du får det överstökat.

Han scrollar neråt i listan över olika grader av stötande texter för att hitta den som är hans personliga favorit.

– Din fitta luktar som du har gnuggade en tonfiskfilé i skrevet... Jag tycker det är roligt!

Avhuggna huvuden

Typkunden är en medelålders hemmafru som vill ge igen för att maken hittat en annan och idag jobbar 20 personer i bland annat USA och Indien med att utföra vedergällningen. En av dem är Dans nu 20-åriga dotter, de andra är alla tidigare kunder.

– Hundbajs är faktiskt en favoritprodukt, fnissar Dan Golding som säger att allt han gör är lagligt men att det har förekommit undantag.

För ett par år sedan la han ut en annons på en av sajterna om att han hade ett engångserbjudande om ett 50-tal avhuggna huvuden som blivit över vid en kycklingslakt.

– Inom en halvtimme var alla slutsålda och vi skickade iväg huvudena, de flesta till USA. Sen började folk höra av sig med frågor om ifall vi kunde erbjuda kycklingfötter ”eftersom det är mer voodoo”. Genom att använda sådan som folk tycker är stötande försöker vi alltså att hjälpa våra kunder.

700.000 kronor till välgörenhet

Vinsten för kycklinghuvudena och de andra hämndprodukterna går direkt till välgörenhet.

– Personalen får betalt för sin arbetstid men annars går alla pengar till Barnardo’s, en hjälporganisation för barn i Storbritannien, eftersom vi inte vill dra vinning av andra människors smärta.

Även om de motsvarande cirka 700.000 kronor han donerar årligen kan tyckas bättra på hans karma, undrar jag ändå hur det känns att förstöra någons liv, eftersom det kan bli följden av det han sätter igång.

– Du har rätt i att vi har fått folk sparkade från sina jobb och vi har definitivt varit orsaken till att folk har brutit upp från en partner, otaliga gånger. Men vi har en genuin tro på att vi genom det vi har gjort under åren har hjälpt människor. De som kommer till oss är i människor i nöd som väljer de produkter eller den service som bäst matchar deras behov och får dem att känna sig lugna igen.

Det tog ett tag – men han har förlåtit – både ex-frun och rivalen.

– Mannen som jag hämnades på redan 2000, alltså för 14 år sedan, jobbar nu för oss. Både han och jag kom till en punkt där vi insåg att livet har gått vidare

Se Korrespondenterna

Kvällens Korrespondenterna handlar om hämnd och sänds i SVT 2 20.00 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.