–Ingen ska behöva ha någon som onanerar över en om man inte vill det, säger Hannah Thompson. Foto: Pablo Torres, SVT

Hon utsattes för ”hämndporr”

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien har justitieministern lagt fram ett förslag om att så kallad hämndporr ska kunna ge två års fängelse. Korrespondenterna har träffat en av huvudpersonerna i kampen för en kriminalisering, 21-åriga Hannah Thompsson, vars nakenbilder spreds på nätet mot hennes vilja.

Vem som helst som hon möter på gatan kan ha sett henne naken.

– Det gör mig riktigt, riktigt illamående och att jag känner mig otroligt kränkt. Jag kan inte förklara hur kväljande känslan är, säger Hannah Thompson.

Medier

I november i fjol gjorde hon slut med pojkvännen, som kort därefter la upp nakenbilder på henne på internet.

– När jag först såg dem trodde jag inte att det var sant, jag var bara chockad och kände inte något alls. Jag bara fortsatte att uppdatera sidan för att se om bilderna faktiskt fanns där så att jag inte hade började föreställa mig saker.

Sexualiserad mot sin vilja

Bilderna hade delats tusentals gånger och främmande män hade lämnat detaljerade beskrivningar om vad de ville göra med henne.

– Man blir väldigt sexualiserad och man vill inte bli det mot sin vilja. Ingen ska behöva ha någon som onanerar till  en om man inte vill det.

Hon berättar att det var först när hon började undersöka lagligheten i det hon hade blivit utsatt för som hon insåg att det kallades ”hämndporr.”

– Jag upptäckte att det fanns hela sajter med bilder på kvinnor som inte gett sitt medgivande till det. Jag tyckte att det var fasansfullt och tänkte att jag kanske har lyckats få mina nakenbilder avpublicerade – men det är så många kvinnor därute som inte har fått bort bilderna och som inte fått upprättelse. Därför jag kände att jag var tvungen att starta en kampanj mot det.  

Specifik lag saknas

Precis som Sverige saknar Storbritannien i dag en specifik lag mot hämndporr – men för en dryg vecka sedan meddelade den brittiske justitieministern att han vill gå på Hannah Thompsons linje, och ändra lagen.

– Fantastiskt! Det är en smula overkligt, jag trodde aldrig att kampanjen skulle ta fart så som den gjorde, säger Hannah Thompson, som är nöjd med att justitieministern föreslår att hämdporr ska kunna ge upp till två års fängelse.

– Jag hoppas att också andra offer känner att det här är en passande rättvisa, säger Thompson.  

Sedan tidigare finns liknande lagar i några amerikanska delstater och sedan i januari i år kan man i Israel dömas till fem års fängelse om man utan den avbildade personens medgivande publicerar nakenbilder eller sexbilder.

Offer har tagit sina liv

Från flera håll i världen rapporteras om ett växande problem med ofrivilligt publicerade bilder och filmer och det finns exempel på offer som tagit sina liv för att de inte orkat med skammen.   

– I ett halvår skämdes jag så mycket att jag var helt tyst om vad som hade hänt eftersom jag inte ville att någon, vänner eller familj, skulle se de här bilderna eller ens veta att jag hade tagit dem. Men efter sex månader kom jag till en punkt när jag insåg att jag inte hade något att skämmas för eftersom jag inte hade gjort något fel. När jag tog de här bilderna ville jag inte att någon skulle se dem och jag ville inte att de skulle publiceras på nätet, säger Hannah Thompson.

Hon var bara 18 år när hon tog de bilderna som lades ut på nätet. I dag är hon 21 år gammal.

Kommer du att skicka eller ens ta nya nakenbilder på nytt tror du?  

– Kanske efter att lagen har ändrats, men fram tills dess, förmodligen inte.

Se Korrespondenterna

Kvällens Korrespondenterna handlar om hämnd och sänds i SVT 2 20.00 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet