Ebolaepidemin långt ifrån över

Uppdaterad
Publicerad

I Liberia minskar epidemin. Men nya fall i det krigsdrabbade Mali och en fortsatt ökning i Sierra Leone hotar framstegen som nu rapporteras från Liberia. Och osäkerheten om epidemins verkliga utbredning är mycket stor.

1,4 miljoner smittade i slutet av januari, varnade svarta krigstidsrubriker världen för så sent som i september. Varningen kom från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC och dess chef Tom Frieden. Den byggde på att bara en bråkdel av de sjuka isolerades och att få av de eboladödas kroppar inte togs om hand på ett säkert sätt.

I dag rapporterar världshälsoorganisationen, WHO, 15.351 ebolasmitade (se fakta nedan), en bråkdel av katastrofscenariot från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Och i Liberia, det värst drabbade landet, har antalet fall per dag minskat från 100 i augusti till ett 20-tal om dagen.

Ebolautbrott

”Låt oss vara uppriktiga!” katastrofscenariot målades upp av CDC:s chef Tom Frieden för att skrämma världen till handling.

Och det fungerade – nu finns det internationella samfundet på plats.

– I augusti hade vi som mest 300 vårdplatser för ebolasjuka – nu har vi nästan tusen”, säger Tolbert Nyenswah till SVT.

Tolbert Nyenswah är vice hälsominister och den högste ansvarige liberianen för ebolabekämpningen.

Ändrade vanor har hjälpt

Den kraftiga minskningen av antalet smittade beror både på den stora internationella hjälpinsatsen och på att liberianerna ändrat vanor och beteenden. Mindre kroppskontakter, fler säkra begravningar och bättre skyddsutrustning för sjukvårdspersonal är några viktiga faktorer.

Och i dag säger CDC-chefen Tom Frieden, som ursprungligen kom med varningen om 1,4 miljoner smittade i januari, att fördubblingen av antalet smittade var tredje vecka har stoppats. Men han säger samtidigt.

”Läget är osäkert i Guinea och Sierra Leone som ligger flera veckor efter Liberia. Fortfarande rapporteras mellan tusen och tvåtusen nya fall per vecka, de flesta i Sierra Leone och huvudstaden Freetown, sa Frieden på en presskonferens i Atlanta i förra veckan.

Samarbetsproblem försvårar

Men problemen är fortsatt stora. Ett är att de ebolakliniker som i snabb takt byggts upp, framför allt i Liberia, inte alltid finns där smittan finns. I Monrovia finns nu fem kliniker och i dag står en stor del av vårdplatserna i huvudstaden tomma.

Däremot saknas fortfarande mindre enheter ute i mer avlägsna delar av landet, där det varken finns mobiltäckning, elektricitet eller någon som helst sjukvård.

Ett annat problem är samarbetsproblem mellan utländska biståndsgivare och den liberianska regeringen. De utländska experterna, både innanför och utanför FN-systemet, klagar över byråkrati och korruption på mottagarsidan.

FN:s specielle ebolarepresentant, David Nabarro, har till exempel kritiserat att jeepar som skänkts till ebolakampen har försvunnit.

”Mottagaren måste också avkrävas ansvar”

”Mottagaren måste också avkrävas ansvar, inte bara givaren”, sa han till New York Times den 19 november.

Liberianerna klagar över att makthavare i Washington och Genève ger order om vad folk på plats ska göra. Ett exempel är hur de amerikanska helikoptrarna används. De kan snabbt och effektivt skicka läkare till avlägsna och isolerade områden i Liberia.

Men när de diganosticerat misstänkta ebolafall, får de enligt order från Pentagon inte transportera den sjuka tillbaka till Monrovia där klinikerna finns; de får inte ens transportera blodprover från de sjuka, den enda definitva metoden att slå fast om ett misstänkt ebolafall också är ett verkligt.

Nya fall i Mali oroar

Förutom den fortsatta ökningen i Sierra Leone, oroar de nya fallen i Malis huvudsatd Bamako. Smittan kommer urspungligen från en imam som rest från Guinea till Mali för att få vård. Men det var först sedan han dog som det slogs fast att han dött av ebola. Och under tiden tros imamen haft kontakt med över 500 personer.

Men det som oroar mest är osäkerheten om hur stor epidemin är. Å ena sidan är rapporterade fall (se fakta nedan) en blandning av förmodade, misstänkta och bekräftade fall. Antalet verkliga fall av ebolasmittade är alltså mindre än de 15.351 fall som WHO rapporterade den 21 november.

Å den andra sidan anser CDC att det på varje rapporterat fall går minst 2,5 verkliga fall. Rapporteringen från avlägsna delar i de tre mest drabbade länderna är också mycket bristfällig.

”Under kontroll halvårsskiftet 2015”

Och innan epidemin stoppas, är skolor stängda, ekonomin allt mer ansträngd, jordbruk för fäfot och andra sjukdomar, som normalt är lätta att bota, blir dödliga när den redan före ebolautbrottet bristfälliga sjukvården nu är helt upptagen med att bekämpa ebolan.

Men sida vid sida med CDC-chefens katastrofscenario finns också en optimistisk tidtabell, att ebolan ska vara under kontroll redan den första december.

Men det förutsätter att 70 procent av alla smittade isoleras och att 70 procent av alla eboladöda ska begravas på ett säkert sätt före den första december. FN-chefen Ban Ki-moon kommenterade nyligen den prognosen så här:

”Vi hoppas på att få epidemin under kontroll halvsårskiftet 2015.”

Korrespondenterna om ebolan sänds i kväll den 25 november kl. 20.00 i SVT2 och SVT Play.

Efter programmet  klockan 20.30 kan ni chatta med Claes JB Löfgren samt läkaren och specialisten i katastrofmedicin Johan von Schreeb.

Ebolaläget enligt WHO:s senaste rapport

Länder/Smittade/Döda                                    

  • Guinea: 2.047,1.214
  • Liberia: 7.082, 2.963
  • Sierra Leone: 6.190, 1.267
  • Mali: 6,6
  • Nigeria: 20, 8
  • Senegal: 1, 0
  • Spanien: 1, 0
  • USA: 4, 1                              
  • Totalt: 15.351 smittade, 5.459 avlidna

Källa: WHO, 21 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet