Mohamed Abrini, som varit efterlyst sedan en vecka efter terrordåden i Paris i höstas, har nu gripits. Foto: TT

Efterlyste Paristerroristen Mohamed Abrini har gripits

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte terroristen Mohamed Abrini, 31, har gripits i Belgien, rapporterar belgiska medier. Abrini uppges även vara den man i hatt som jagats för terrordåden i Bryssel, men det är ännu obekräftat. 31-åringen har varit efterlyst sedan slutet av november, för inblandning i terrordåden i Paris. Samtidigt kommer obekräftade uppgifter att även en svensk man med koppling till terrordåden har gripits, detta enligt belgiska tidningen Het Nieuwsblad.

Abrini beskrevs som ”farlig och troligen beväpnad” när polisen gick ut med efterlysningen av honom, 24 november 2015 – mindre än två veckor efter de blodiga terrordåden i den franska huvudstaden. Sedan dess har han varit betraktad som en nyckelperson bland de som misstänks för attackerna.

31-åringen greps under fredagseftermiddagen vid Place Albert i Bryssel, bekräftade den belgiska åklagaren på en presskonferens på kvällen. Abrini sägs även vara den man som, i klädd hatt och ljus jacka, planerade att spränga sig själv till döds på Bryssel-flygplatsen Zaventem den 22 mars. Men åklagaren ville inte kommentera detta.

Terrordåden i Paris

Enligt uppgifter i belgiska medier greps även en man från Malmö men Säpo vill under fredagskvällen inte ge några uppgifter om den svenske mannen.

– Det föreligger sekretess och vi hänvisar alla frågor till belgisk polis, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo till SVT Nyheter.

Inte heller svenska utrikesdepartementet kan bekräfta uppgifterna.

– Vi känner till medieuppgifterna men vi har ingen information om det, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst, till TT.

Den mannen som uppges vara svensk ska vara den man som köpt väskorna som terroristerna använde i självmordsattackerna i Bryssel, skriver Het Nieuwsblad. Enligt uppgifter har han setts tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui i Bryssels tunnelbana i samband med terrorattackerna i den belgiska huvudstaden 22 mars.

Nya bilder på ”mannen i hatt”

Av någon anledning utlöstes aldrig den sprängladdning som ”mannen i hatt” bar med sig i en väska den 22 mars. Så sent som i går gick polisen ut med nya övervakningsbilder på mannen.

På dessa bilder syns hur mannen flyr från flygplatsen samtidigt som hans kumpaner utför självmordsattackerna. Enligt anonyma källor till VRT är ”mannen i hatt” den nu gripne Mohamed Abrini.

Abrinis kriminella bakgrund

Mohamed Abrini bedöms ha haft direkt koppling till terrordåden i Paris på så vis att han ska ha skjutsat den nu gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam, två dagar före attackerna. Samma bil som Abrini körde användes sedan när terroristerna gick till attack mot flera barer, restauranger och konsertlokalen Bataclan.

Men berättelsen om den nu 31-årige Mohamed Abrini börjar mycket tidigare än så. Enligt VRT.be är han en man med kriminellt förflutet som tidigare suttit i fängelse för väpnat rån. Hans bror ska ha åkt till Syrien där han ska ha dött, och enligt VRT reste Mohamed Abrini själv till Turkiet i juni 2015 – det är dock oklart om han varit i Syrien eller haft för avsikt att ta sig dit.

Fler fall kan komma att dyka upp

Terrorforskaren Hans Brun tror att fler svenskar kan komma att förekomma i terrorutredningar i framtiden.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se flera fall både i Europa och i andra delar av världen där människor med koppling till Sverige kommer att dyka upp, säger han till TT.

Att svenskar har kopplingar till just Belgien kan bero på att att landet har varit jämförbart mycket dåliga på att motverka jihadistiska och kriminella nätverk, menar Brun.

– De är ju ökända för det bland kriminologer i Europa, den här lite slappa attityden och de interna byråkratiska problemen i rättsväsendet.

Hans Brun berättar för SVT Nyheter att det har rört sig om ett stort nätverk som har varit inblandade i terrorattentaten i Paris och Bryssel.

– Det är ganska stort nätverk. Drygt 30-tal personer har gripits eller dödats i Bryssel och Paris. Men min känsla är att nätverket är betydligt större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet