Terrorexperten Hans Brun medverkade i SVT:s Aktuellt efter onsdagens attack vid brittiska parlamentet i Wesminster, London. Foto: SVT

Terrorexperten: En ensamvarg med politiska motiv

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det är en ensamvarg med politiska motiv som ligger bakom den misstänkta terrorattacken i centrala London. Det säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Vad drar du för slutsatser utifrån det vi vet så här långt?

– Mycket talar för att det rör sig om en ensamvarg som med vett och vilje har försökt döda så många människor som möjligt. Vi har sett det tidigare ibland annat Nice och Berlin, säger Hans Brun.

Attacken vid brittiska parlamentet

Kan man slå fast att det är ett terrorattentat?

– Jag skulle säga att det mesta, utifrån det som är känt just nu, tyder på att det är en ensamvarg och att det finns politiska motiv.

LÄS MER: Misstänkt terrordåd vid parlamentet i London

LÄS MER: Vittnet berättar – såg bilen meja ner en kvinna

Hur allvarligt ska man se på att en person kan ta sig såhär nära parlamentet?

– Storbritannien har samma dilemma som Sverige och andra moderna demokratier i västvärlden – hur bevarar vi ett öppet samhälle? Detta samtidigt som vi har extremrörelser på olika sidor av det politiska spektrat som vill skada allmänheten.

I det här fallet kör gärningsmannen in i en folkmassa, något vi har sett på andra håll tidigare. Vad säger det dig?

– Det säger ganska mycket. Det här har uppmanats av olika jihadistiska propagandatidningar: Använd de medlen ni har till förfogande. Använd stenar, använd fordon, använd knivar.

LÄS MER: Toppolitiker försökte rädda döende polis

LÄS MER: Svenska Sara mitt i kaoset

Att man använder den här metoden – säger det något om motivet?

– Det säger en hel del om motivet, om man kan utesluta att det rör sig om en ren trafikolycka eller en bilist som har tappat medvetandet. Det säger att han har haft ont uppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet