Den här grodan heter ”Pepe the Frog”. Figuren har nu kallats en hatsymbol. Foto: Grafik: Jens Falkman Lundberg

Hur en tecknad groda blev en hatsymbol

Uppdaterad
Publicerad

Varför bryr sig två presidentkandidater om en tecknad figur? Här är en grodas resa från internetfenomen till hatsymbol.

Kanske har du sett den tecknade grodan förut. Figuren kallas ”Pepe the Frog” och är ett internet-meme som har gjort en ovanlig resa under de senaste åren. Ett meme är ett slags internetfenomen, där en bild eller video kopieras och sprids på nätet som ett slags globalt internskämt.

Från obskyra forum till mainstream

”Pepe”, som skapades 2005, blev först populär på nätforumet 4chan. Forumet har ett rykte om sig för att vara ett slags fristad för extrema åsikter, men är också känt för att vara hackergruppen Anonymous födelseplats.

USA-val 2016

Under 2014 gick grodan från obskyra forum till mainstreamkulturen och plötsligt började figuren dyka upp i en oändlig massa skepnader på Instagram, Twitter och Youtube. Artister som Katy Perry och Nicki Minaj har använt sig av memet på sociala medier.

Klassad som hatsymbol

Sedan några månader tillbaka har den så kallade alternativa högern i USA börjat använda grodan i stor utsträckning. Mängder av bilder på ”Pepe the Frog” i kontexter som är rasistiska, nazistiska och antisemitiska har spridits på nätet. Enligt en artikel i The Daily Beast är det hela en kampanj för att ”stjäla tillbaka” grodan från den breda allmänheten.

Spridningen av bilderna har fått den internationella judiska organisationen Anti-Defamation League att klassa den som en hatsymbol – beroende på hur den används.

Slagträ i presidentvalet

Grodan har nu också dragits in i presidentvalskampanjen i USA. ”Pepe” är populär bland många Trump-supportrar vilket har fått Hillary Clintons kampanj att lägga upp en artikel på sin hemsida som förklarar kopplingen mellan figuren, Trump och högerextrema grupper.

Både Clinton-kampanjen och medier har hånats för att inte förstå sig på figuren.

Skaparen: ”Bara en fas”

Internet-grodans skapare Matt Furie, som inte stödjer hur fenomenet utvecklats, tror att ”Pepe” nu bara genomgår en fas. Nu försöker många återta figuren från de högerextrema.

– Jag tror inte att historien om ”Pepe the frog” är över, säger skaparen till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet