Foto: TT

Republikaner tar avstånd från Trump

Uppdaterad
Publicerad

Många ledande republikaner tar avstånd från Donald Trumps kvinnofientliga kommentarer i en läckt video från 2005 – och fyra av dem drar helt tillbaka sitt stöd för presidentkandidaten. ”Republikanerna borde tillämpa regler för nödutbyte”, skriver senator Mark Kirk på Twitter.

Fördömandena haglar från högt uppsatta medlemmar i Trumps parti efter presidentkandidatens elva år gamla uttalanden om skådespelerskan Arianne Zucker, som nu kommit fram genom ett videoklipp som Washington Post publicerade i fredags. Representanthusets talman Paul Ryan säger att han känner sig äcklad över kommentarerna, och ställer in sitt planerade framträdande tillsammans med Trump i nästa vecka, skriver tidningen.

– Jag är äcklad över vad jag hört idag, säger Ryan enligt The Washington Post och tillägger att kvinnor bör visas vördnad, inte objektifieras.

USA-val 2016

– Jag hoppas att mr Trump behandlar situationen med det allvar den förtjänar och jobbar på att visa landet att han har större respekt för kvinnor än vad det här videoklippet föreslår.

Reince Priebus, ordförande för Republikanernas nationella kommitté, har stått vid Trumps sida under flera tidigare skandaler, men säger att ingen kvinna någonsin ska beskrivas eller pratas om på liknande sätt. Mitt Romney, som var republikansk presidentkandidat 2012, säger att uttalandena svärtar omvärldens bild av USA.

McCaine drar tillbaka salt stöd

Även den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain meddelar nu att han inte kommer att stödja Donald Trumps kandidatur i presidentvalet.

McCain konstaterar i ett uttalande att han tidigare haft många invändningar mot Donald Trump och ett han efter gårdagens avslöjande tog avstånd och slog fast att ingen kvinna ska behöva utstå Trumps olämpliga uppförande.

”Jag har velat stödja vårt partis kandidat, han var inte mitt val, men som en tidigare nominerad kandidat, vill jag respektera det faktum att Donald Trump vunnit en majoritet av rösterna hos de delegater som leder vårt parti”, skriver McCain – som ställde upp mot Barack Obama 2008 – i uttalandet.

Condoleezza Rice ”Han borde dra sig tillbaka”

”Men Donald Trumps uppförande denna vecka, där hans förnedrande kommentarer om kvinnor och hans skryt om sexuella övergrepp avslöjats, gör det omöjligt att fortsätta stödja honom på något vis”, fortsätter John McCain och tillägger att han och hans hustru nu inte kommer att rösta på Trump.

De kommer inte heller att rösta på Hillary Clinton, utan ska ”skriva ner namnet på någon bra konservativ republikan” på sina valsedlar.

Även Condoleezza Rice, utrikesminister i George W Bush regering, skriver på Facebook att det är nog och att han borde dra sig tillbaka.

Den republikanske senatorn Joni Ernst går längre och säger att hon stödjer Trumps demokratiske motståndare Hillary Clinton, uppger en AP-reporter på Twitter

Drar tillbaka stöd

– Det är aldrig passande att tolerera ovälkomna sexuella närmanden eller våld mot kvinnor. Herr Trump måste förstå att det inte passar in i offentliga eller privata samtal i dag eller i det förgångna, säger Cathy McMorris Rodgers, representanthusets högst uppsatta kvinnliga republikan, till Wall Street Journal.

Samtidigt går fyra av de republikanska kritikerna längre än att bara fördöma uttalandena. Representanthusets Jason Chaffetz och Mike Coffman, guvernören Gary Herbert och Utahs tidigare guvernör John Huntsman drar nu tillbaka sitt stöd för Trump.

Kräver utbyte

”Donald Trumps uttalanden är bortom stötande och motbjudande. Även om jag inte kan rösta på Hillary Clinton, kommer jag inte rösta på Trump”, skriver Gary Herbert på Twitter.

Mark Kirk går steget längre och kräver att partiet byter ut Trump och ersätter honom med en annan presidentkandidat.

”Donald Trump borde hoppa av. Republikanerna borde tillämpa regler för nödutbyte”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet