Påven vinkar till folkmassan. Staden Caacupé har knappt 50.000 invånare, men en miljon samlades i staden vid påvens besök. Foto: TT

En miljon trängdes för att se påven

Uppdaterad
Publicerad

En miljon människor, motsvarade drygt en sjundedel av Paraguays befolkning, samlades i staden Caacupé för att se påve Franciskus när han besökte landet under sin Sydamerikaturné.

Caacupé har knappt 50 000 invånare och ligger drygt fem mil öster om huvudstaden Asunción. Det är en vallfärdsort för katoliker på grund av en liten madonna i trä som förknippas med flera mirakel.

Till folkmassans stora förtjusning bad påven Fader vår på guaraní, ett av ursprungsbefolkningens språk, som talas av omkring 80 procent av Paraguays befolkning.

Utöver paraguayaner hade tusentals troende från Argentina, påvens hemland, rest till Caacupé för att se honom. En del hade färdats så länge som 50 timmar med buss.

Den senaste påven som besökte Paraguay var Johannes Paulus II 1988, ett år innan diktatorn Alfredo Stroessners fall och vägen mot demokrati öppnades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.