Kim Jong-Uns halvbror dödades av nordkoreanska agenter. Foto: TT

Nytt gripande efter giftmord

Uppdaterad
Publicerad

En tredje person har gripits misstänkt för inblandning i giftmordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Kim Jong–Un tros ha blivit giftmördad på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur och polisen har sedan tidigare gripit två kvinnor, misstänkta för inblandning. Den tredje gripne är en malaysisk man och enligt polisen är han pojkvän till en av de två gripna kvinnorna.

I Nordkorea har mordet inte nämnts i medierna och nu meddelar Malaysias vice premiärminister att landet kan komma att överlämna Kim Jong-Nams kropp till Nordkorea.

Kim Jong-uns halvbror död

– Vår policy är att vi måste vårda våra bilaterala relationer med alla länder, säger Malaysias vice premiärminister Ahmad Zahid Hamidi, samtidigt som han bekräftar att regeringen i Pyongyang har kommit med en förfrågan.

En överlämning av Kim Jong-Nams kropp kan dock ske först efter det att de malaysiska myndigheterna är färdiga med sina undersökningar, understryker han.

Sedan tidigare sitter en 28-årig kvinna frihetsberövad. Hon greps på onsdagsmorgonen – två dygn efter det misstänkta mordet på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia. Hon var ensam vid gripandet och hade ett vietnamesiskt pass, enligt polisen.

Även kvinnan som greps först syns på övervakningsbilderna. Hon är där iklädd en vit tröja med texten ”LOL”.

Attackerades bakifrån

Polisen har sagt att de letar efter flera andra utländska misstänkta.

På torsdagsmorgonen hade fortfarande inget sagts i nordkoreanska statliga medier om mordet. Vid midnatt besökte diktatorn Kim Jong-Un ett palats på sin pappas födelsedag. Den tidigare ledaren Kim Jong Il som dog 2011 var även far till den dödade halvbrodern.

Sydkoreas underrättelseorgan har bekräftat att Kim Jong-Nam tros ha mördats av nordkoreanska agenter. Enligt uppgifter i flera medier blev han attackerad bakifrån av två kvinnor, som sprutade någon form av gift i hans ansikte.

Avled i ambulans

– Det finns starka misstankar om att dödsorsaken handlar om förgiftning, sade en sydkoreansk parlamentsledamot som fått information från landets underrättelsetjänst.

Kim Jong-Nam levde i exil och har kritiserat sin halvbror offentligt.

Han skulle flyga till regionen Macao i södra Kina och togs efter överfallet först om hand i flygplatsens sjukrum. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus. De misstänkta kvinnorna försvann i en taxi.

Nordkoreanska tjänstemän ska ha försökt stoppa obduktionen av halvbroderns kropp, enligt malaysiska regeringskällor.

Kvinna greps i onsdags

Under onsdagen skedde det första gripandet. Polisen grep då en kvinna i samband med utredningen av det misstänkta mordet. Den gripna ska ha fångats på bild av övervakningskameror på flygplatsen där Kim Jong-Nam dödades. Kvinnan ska ha haft vietnamesiska resehandling då hon greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet