Israelisk militär vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan skjuter mot mål i Gaza. Foto: TT

Israel och Hamas: Nej till vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Både Hamas och Israel säger nej till PLO:s förslag om ett 24 timmar långt eldupphör. Samtidigt rapporteras att minst 100 palestinier har dödats i den upptrappade Gazakonflikten under tisdagen.

En generalsekreterare för Palestinska befrielseorganisationen (PLO) presenterade förslaget om vapenvila på tisdagseftermiddagen.

Man uppgav då att PLO även representerade Hamas. Men de uppgifterna tillbakavisas av Sami Abu Zuhri, en talesperson för Hamas, rapporterar CNN.

Konflikten i Gaza 2014

Både Hamas och Israel har sagt nej till förslaget. En talesperson för Israels regering sade att så länge förslaget om vapenvila inte kommer direkt från Hamas, är det  ”inte seriöst”, rapporterar tv-kanalen Sky News.

Avvisat förslag från Egypten

Israel har fler gånger fördömt Hamas för att de avvisat Egyptens förslag till vapenvila som Israel gått med på.

Egypten har tidigare haft en betydande roll som medlare mellan parterna, men då har den egyptiska regeringen varit Hamas-vänlig – i dag är det tvärtom.

Hamas högste ledare har tidigare sagt att han är beredd att se den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och PLO som medlare.

Förlorade liv och förstörda byggnader

Budet om tillfälligt eldupphör kom efter ett av de hittills blodigaste dygnen i Gaza. Minst 100 palestinier ska ha mist livet sedan midnatt, uppger den palestinska hälsomyndigheten enligt BBC.

Bombningarna har fått fler allvarliga konsekvenser. Enligt AP träffades en bränsletank på Gazaremsans enda kraftverk av en granat. Ett enormt moln av svart rök sågs stiga från området efter explosionen på tisdagsmorgonen. Sedan tidigare hade invånarna i Gaza bara tillgång till el i ungefär tre timmar per dag, nu riskerar elförsörjningen att försämras ytterligare.

Tillsammans med kraftverket träffades 55 hus i anfallet. Enligt en talesperson för den palestinska säkerhetstjänsten begravdes människor under rasmassorna i minst tre av dem.

”Svårt att röra sig”

Nattens bombregn har långt ifrån avstannat. SVT:s Susan Ritzén, på plats i Gaza, berättar om byggnader i ruiner och fortsatt kaotiska scener.

– Det är svårt att röra sig, de bombar på olika ställen utan förvarning, säger hon.

Totalt har 1.156 personer dödats enligt den palestinska hälsomyndigheten. Omkring 97 av dem är kvinnor och 245 är barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet