Enligt The Guardian kan en EU-ledd markinsats i Libyen bli aktuell för att sätta stopp för de människosmugglare som opererar från landet. Bilden på en kustbevakningsfartyg som släpper av migranter från Libyen på italienska Sicillien. Foto: TT

Uppgifter: EU planerar markinsats i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

En EU-ledd militär markinsats i Libyen kan bli aktuell i syfte att förstöra de nätverk av människosmugglare som har sin bas i landet. Det uppger den brittiska dagstidningen The Guardian, som fått tillgång till ett strategidokument som cirkulerat inom EU.

The Guardian uppger att man fått tillgång till ett 19 sidor tjockt EU-dokument, ett dokument som främst ska kretsa kring en miliärinsats från libyiskt luftrum och vatten. En sådan insats har även godkänts av FN.

Markinsats kan bli nödvändig

Men enligt den brittiska dagstidningen ska det i dokumentet även finnas detaljerad information om att en insats med marktrupper kan bli nödvändig för att säkerställa att de libyiska människorsmugglarnas farkoster och andra tillgångar förstörs:

EU och migrationspolitiken

”En marknärvaro kan bli aktuell om man kan nå ett avtal med de berörda myndigheterna. Operationen kräver ett brett spektrum av flyg-, sjö- och landstyrkor. Dessa kan innefatta underrättelseverksamhet, övervakning, landstigningsteam, patrullering från luftrum och till sjöss, amfibiefordon, förstörelsevapen och specialförband”.

”Förlust av civila”

Enligt dokumentet skulle en markoperation i Libyen vidare främst fokusera på insatser ”på libyiskt vatten och längs med landets kust”, med tillägget att beslag och förstörelse av fartyg på öppet hav eller på internationellt vatten i Medelhavet kan bli aktuella.

I dokumentet framgår även, enligt The Guardian, att insatsen kan leda till att oskyldiga människoliv skördas:

”Insatser, som bordning av fartyg, där migranter är närvarande är förknippade med stor risk att civila offer skördas”.

Förnekas av EU-topp

Högt uppsatta diplomater och EU-tjänstemän, som enligt The Guardian privat talat om den militära insatsen, har tidigare understrukit att inga planer funnits på att sätta in marktrupper i Libyen. Men enligt tidingen framgår det nu tydligt av det detaljerade strategidokumentet att en sådan insats inte alls är utesluten.

Under dagens presskonferens i Bryssel kring EU:s asyl- och migrationsstrategi förnkeades dock planerna på en liknande EU-ledd markinsats på libyisk mark av EU:s utrikesbas Francesca Mogherini.

– Vi planerar ingen militär insats på libyisk mark. Det vi planerar är en insats tillsammans med relevanta libyiska myndigheter i form av en operation till havs för att slå emot smugglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och migrationspolitiken

Mer i ämnet