Efter att flera tornados svept över de norra delarna av Texas kommer nu kraftiga snöfall med vindar på up emot 50 meter per sekund. Foto: TT

Tusentals flyg inställda efter extremt väder i USA

Publicerad

Flera delstater i USA har drabbats av extrem väder.

Tornados, översvämningar och kraftiga snöfall har ställt till det för många av USA:s innevånare.

Och flygtrafiken har drabbats av inställda avgångar.

Det extrema vädret ställer till det för flygtrafiken i USA. På natten mot tisdag var närmare 3.000 flygavgångar inställda och upp emot 5.000 avgångar drabbade av förseningar. Allra besvärligast var det vid flygplatsen i Chicago. På tisdagen ställdes över 1.500 avgångar in på olika flygplatser i USA och över 2.500 flyg var försenade. Men flygbolaget SAS har inte haft några problem med sina flygavgångar på grund av vädret.

– Det är inga störningar. Trafiken flyter på som vanligt. Vi håller alltid koll på väderförhållandena, säger Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS.

Omkring 69 tornados har dragit över USA den senaste veckan. Orsaken: väderfenomenet El Niño, som uppstår vartannat eller vart sjunde år i varierande intensitet. National Wheather Service alltså USA:s motsvarighet till SMHI har utfärdat en varning för vinterstormar på mellan 25 och 35 meter per sekund i området kring Chicago, det skriver Chicago Tribune.

Översvämmningar och snö

Flera delar av USA har drabbats av riktiga oväder. I delstaten Missouri har det regnat våldsamt och det varnas för översvämmade vattendrag. I norra Texas har det varit flera tornados och rikliga snömängder, det rapporterar CNN.

I Dallas har många människor evakuerats efter att flera tornados svept över staden och förstört många hus.

– Det är svårt att säga hur vi ska återhämta oss. Vi har fått hjälp från familjemedlemmar som skickat pengar så förhoppningsvis kan vi återhämta oss, säger David Ruiz som fick sitt hus förstört efter att en tornado svept över Garland

Den senaste veckan har 43 människor omkommit på grund av vädret och den pågående stormen tros ligga bakom minst 25 dödsfall. Många har dött efter att deras bilar svepts iväg av flodvatten.

Och över delstaterna Wisconsin och Minnesota kan det komma upp emot tre decimeter snö. Samtidigt varnar National Weather Service för kraftiga vindar i landets sydöstra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.