Människorna på bilden har ingenting med dödsskjutningen att göra. Foto: TT Arkiv

Fem kvinnor mördade – för att de jobbade

Uppdaterad
Publicerad

I Afghanistan lever kvinnor som arbetar utanför hemmet ofta under dödshot. Orsaken är att de jobbar, något som enligt vissa religiösa extremister är förbjudet.

Fem kvinnor, och chauffören som körde dem, har skjutits till döds i Kandahar i södra Afghanistan. Kvinnorna var på väg till sina jobb på Kandahars flygplats när minst tre män på motorcykel öppnade eld mot den bil de färdades i.

– Alla kvinnor i bilen och deras chaufför dödades. Angriparna flydde från platsen och vi har inlett en undersökning, sade provinstalesmannen Samim Kheplwak, enligt AFP.

Kvinnorna arbetade för ett privat företag som har hand om bland annat säkerhetsvisitering av kvinnliga resenärer på flygplatsen. Enligt flygplatsens direktör Ahmadullah Faizi hade kvinnorna tidigare mottagit dödshot från personer som är emot att kvinnor arbetar.

Hittills har ingen tagit på sig dödsskjutningarna, men kvinnor i Kandahar som jobbar utanför hemmet har länge levt under dödshot från militanta talibaner och andra rebellgrupper.

Under årets första åtta månader har den afghanska åklagarmyndigheten registrerat 3.700 fall av våld mot kvinnor. Under hela 2015 registrerades 5.000 fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.