Flera döda efter flygattack mot FN-konvoj i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En konvoj bestående av 31 FN-lastbilar attackerades sent på måndagskvällen, strax utanför den av krig svårt prövade staden Aleppo i Syrien. Enligt Syriska människorättsobservatoriet dödades minst 12 hjälparbetare i attacken, där totalt 18 av lastbilarna träffades i ett av flera luftangrepp från den syriska regimen – något som markerar att vapenvilan definitivt är över.

Vid 21-tiden hävdade den oppositionella gruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att den syriska regeringen genomfört 35 flygattacker mot rebellgrupper sedan vapenvilan bröts. Minst 32 civila dödsoffer har krävts i attacker i Aleppo-regionen, rapporterar AFP.

Senare på kvällen bekräftade FN att en av organisationens hjälpsändningar attackerats. Lastbilskonvojen, med totalt 31 fordon från FN och hjälporganisationen syriska röda halvmånen, var lastad med förnödenheter när den angreps av stridsflygplan strax utanför Aleppo.

Syrienkriget

Enligt SOHR dödades totalt 12 hjälparbetare och lastbilsförare i flygattacken, rapporterar nyhetsbyrån AP. Någon officiell dödssiffra har i nuläget inte bekräftats av FN eller Syriska röda halvmånen.

Starka reaktioner från FN

FN:s samordnare för hjälp till krigets offer i Syrien, norrmannen Jan Egeland, bekräftar i ett sms till AP att konvojen blivit ”bombarderad” när den höll på att lasta av vid ett lager.

Kort efter att de dramatiska nyheterna om nya bombattacker skickade FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura ut ett uttalande där han hälsar att han är rasande över angreppet på den humanitära hjälpen.

”Vår vrede över denna attack är enorm... konvojen var resultatet av en lång process med tillstånd och stora förberedelser för att stödja civila som är isolerats”, skriver de Mistura.

FN säger att om attacken var medveten kan det handla om krigsbrott.

Kan påverka USA:s relation till Ryssland

Tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, kom även en kommentar från USA, landets utrikesdepartement säger i ett uttalande att man är ”rasande” över rapporterna om bombattacken mot hjälpkonvojen.

– Konvojens mål var känt för den syriska regimen och den ryska federationen och ändå dödades dessa hjälparbetare när de försökte ge hjälp åt det syriska folket, säger John Kirby talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Kirby säger att USA kommer att ta upp frågan direkt med Ryssland, som stödjer Syriens ledare Bashar al-Assads sida i kriget, och kommer att ompröva framtidsutsikterna för ländernas samarbete.

Syrisk militär bekräftar Aleppo-insats

Samtidigt säger den syriska militären att regeringsstyrkor slagit tillbaka mot en rebellattack i sydvästra utkanterna av Aleppo natten mot tisdagen, enligt statliga medier.

Enligt rapporterna ägde attacken rum nära Ramousah, där det finns en militäranläggning som regeringsstyrkor och deras allierade återtog tidigare den här månaden.

Efter återkommande brott mot den vapenvila som nyligen trädde i kraft kom under måndagen beskedet att de syriska regeringsstyrkorna sagt upp överenskommelsen.

Det var landets militär som deklarerade att vapenvilan i Syrien är över, och skyller på att olika terrorgrupper inte följt överenskommelsen ”i någon del”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet