Övervakningsbilder från lokal-tv-stationen Fuji TV sägs visa hur Kim Jong-Uns halvbror förgiftas på Malaysias flygplats. Foto: Fuji TV/TT

Flygbolagsanställd jagas för mordet på Kim Jong-Uns halvbror

Uppdaterad
Publicerad

Malaysisk polis uppger att man utfärdat en arresteringsorder för en 37-årig man som arbetar på det statliga nordkoreanska flygbolaget Air Koryo. Personen misstänks för inblandning i mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror, enligt nyhetsbyrån AP.

Efter att en person förra veckan släpptes i utredningen kring det misstänkta giftmordet på Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam kommer nu nya uppgifter i fallet. Den Malaysiske polischefen Khalid Abu Bakar uppger enligt AP att man nu utfärdat en arresteringsorder för ännu en nordkoreansk medborgare.

LÄS MER: En släppt i utredningen kring mordet

Kim Jong-uns halvbror död

Mannen, en 37-årig anställd vid det nordkoreanska flygbolaget Air Koryo, ska enligt polisen ha anlänt till Malaysia 26 januari – ungefär två veckor innan Kim Jong-Nam attackerades på flygplatsen i Kuala Lumpur. Enligt AP tror polisen att mannen fortfarande befinner sig i Malaysia.

Myndigheterna har inte lämnat några närmare uppgifter kring varför man söker 37-åringen.

Kvinnor inför rätta

De två kvinnor som anföll Kim Jong-Nam på flygplatsen, en 18-åring från Vietnam och en 25-åring från Indonesien, ställdes inför domstol i förra veckan. De riskerar båda dödstraff.

Kim Jong-Nam anfölls på flygplatsen av de två kvinnorna, något som fångades på övervakningsfilm, och avled senare i ambulansen på väg till sjukhus. Obduktionen som gjordes senare visade att han förgiftats med nervgasen VX.

LÄS MER: Övervakningsbilder visar mordet på Kim Jong-Uns bror

Trodde det var ett spratt

En av de misstänkta kvinnorna har sagt att hon fick betalt för att delta i ett tv-spratt som skulle ha gått ut på att be män att blunda och sedan spreja dem i ansiktet med vatten.

– Det här gjordes tre eller fyra gånger och de fick några dollar för det, och med det sista målet, Kim Jong-nam, ska det ha varit farliga ämnen i behållaren. Hon visste inte att det var ett mordförsök av vad som tros vara utländska agenter, säger Indonesiens rikspolischef Tito Karnavian enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet