Fem-åriga Mohannad Ali lider av svält ligger. Han på ett sjukhus i Abs, Jemen. Arkivbild. Foto: Hakim/UNICEF via AP/TT

FN varnar: ”Värsta humanitära krisen sedan 1945”

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 miljoner människor står inför svält och akut hungersnöd på grund av kriser vars direkta orsaker i stor utsträckning härleds till krig och konflikter. FN varnar nu för att 1.4 miljoner barn riskerar att svälta ihjäl under 2017.

– Vi har nått en kritisk punkt i historien. Redan vid årets början står vi inför den största humanitära krisen sedan FN:s bildande, säger FN-koordinatorn Stephen O’Brien till FN:s säkerhetsråd.

De värst drabbade länderna är Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria, slår FN fast och vädjar nu till omvärlden att agera för att hindra att människor ”svälter ihjäl”.

Utan globalt kollektivt koordinerade insatser, varnar FN-koordinatorn Stephen O’Brien, riskerar människor att dö av svält och sjukdomar, barn går miste om sin framtid, mängder av människor tvingas på flykt och länders utveckling går i motsatt riktning.

Jemen – 18 miljoner drabbade

I Jemen beräknas minst 7.500 människor ha dött, varav cirka 1.400 barn, sedan flyganfallen inleddes för snart två år sedan. Av landets befolkning är två tredjedelar, motsvarande 18 miljoner människor, i behov av hjälp. Sju miljoner människor saknar tillgång till säkra livsmedel.

Lär mer: Här dör ett barn var tionde minut

– Jag fortsätter att upprepa samma budskap till alla: endast en politisk lösning kommer i slutändan att sätta stopp för mänskligt lidande och skapa stabilitet i regionen, säger O’Brien och konstaterar att det behövs både finansiella medel och att hjälparbetare ges säker tillgång till de drabbade områdena. Men han påpekar också att hjälparbetare på plats inte utgör någon lösning i längden.

Sydsudan – ”Svälten orsakad av människan”

I Sydsudan, ett ungt konflikthärjat land där befolkningen varit måltavla för etnisk rensning, är fler än 7,5 miljoner människor i behov av hjälp, inkluderat 3,4 människor på flykt. Siffran ökande med 1,4 miljoner bara under förra året.

– Svälten i landet är orsakad av människan, säger O’Brien och understryker att de parter som deltar i konflikten också bär ansvar för svälten:

– Det är också de som inte ingriper för att få ett slut på våldet.

Han vänder sig direkt till de Sydsudanesiska myndigheterna och kräver att de garanterar säkra arbetsförhållanden.

Somalia – Hungersnöd hotar en miljon barn

I likhet med situationen i ovan nämnda länder är Somalia på Afrikas östkust svårt drabbat. Mer är halva landets befolkning, motsvarande 6,2 miljoner människor, är i behov av hjälp. Av dessa befinner sig 2,9 miljoner i akut nöd. ”Extremt oroande”, skriver FN, ”är att fler än en miljon barn under fem riskerar akut undernäring”.

Läs mer: 450.000 barn lider av undernäring i Nigeria

– De nuvarande indikatorerna speglar den tragiska bilden från 2011, när Somalia sist drabbats av svält, påminner O'Brien. Men han uttrycker också förhoppningar om att en ny våg av svält kan avvärjas genom starkt nationellt ledarskap och omedelbart, samordnat stöd från det internationella samfundet.

Akut läge i Kenya

I Kenya står 2,7 miljoner människor utan tillgång till säkra livsmedel. Siffran kan komma att stiga till fyra miljoner under april. Här är framtiden dock något mera hoppfull. FN planerar, i samarbete med landets regering, att söka medel för ett hjälpprogram omfattande 1,8 miljarder kronor.

Vidare har 14 donatorer lovat att sammanlagt bidra med 6 miljarder kronor, varav 4,1 miljarder är öronmärkta för humanitär hjälp under 2017.

Läs mer: Ytterst ovanligt att FN varnar för svält

– Det här är mycket goda nyheter, och jag berömmer de som avlagt så generösa löften, säger O'Brien men noterar att fler bidrag behövs för att finansiera det 135 miljarder kronor omfattande hjälpprogrammet som behövs i regionen.

”Är möjligt att förhindra krisen”

– Nu krävs att det internationella samfundet och säkerhetsrådet agerar, säger han och trycker särskilt på vikten av att stoppa de bakomliggande orsakerna till svält: tillräckligt finansiellt stöd och ett slut på de väpnade konflikter som råder.

– Det är möjligt att förhindra den här krisen, att förhindra svälten, att förhindra hotet från dessa mänskliga katastrofer, säger han och tillägger:

– Allt kan förebyggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.