Finland har halkat efter övriga Norden när det gäller samkönade vigslar. Foto: TT

Första samkönade paren vigs i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det grönt ljus för samkönade par i Finland att gifta sig och adoptera barn. I veckan tar 41 par tillfället i akt att viga sig.

– Det handlar om principen om att all slags kärlek är jämlik, säger Tuomo Railo som väntat länge på lagändringen.

Intresset för giftermål har varit mindre än väntat inför att den jämlika äktenskapslagen träder i kraft. I en del av landets nio magistrater – som utgör en del av den statliga lokalförvaltningen – har inte ett enda samkönat par anmält sig för vigsel, uppger häradsskrivaren vid magistraten i Västra Finland till Yle.

Det finns ännu inga siffror för hur många par som har ansökt om att ändra sitt registrerade partnerskap till äktenskap. Blanketten har bara har funnits en kort tid.

Läs mer: Finskt ja till samkönade äktenskap

Omvandlar partnerskapet

Tuomo Railo och Simo Heiskanen har väntat länge på att få gifta sig. De har varit tillsammans i nästan 30 år och registrerade sitt partnerskap 2010. Nu har de begärt att få omvandla det till äktenskap. Senare i vår ska de fira sitt äktenskap, men eftersom ingen av dem är med i kyrkan blir det ingen kyrklig vigsel. Något traditionellt bröllop är det heller inte tal om – eftersom förhållandet redan är registrerat får de ingen ceremoni i magistraten.

Simo Heiskanen ser positivt på att tiderna har förändrats.

– När vi var unga under 1980-talet var tiden en annan, och bland annat aids påverkade atmosfären. Det är fantastiskt att unga i dag redan som unga öppet kan vara det de är, säger han till Yle.

Läs mer: Alla par i Finland ska få gifta sig

Viktigt symboliskt steg

Enligt sociologen Kati Mustola, som har forskat i homosexualitetens historia i Finland, är den nya äktenskapslagen ett väldigt stort steg, symboliskt sett.

– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla, säger hon till Yle.

Kati Mustola har inget bra svar på varför Finland har halkat efter de övriga nordiska länderna i den här frågan.

– Ser man på utvecklingen ur en enskild individs perspektiv så är en tio års väntan en lång tid. Men ur ett längre tidsperspektiv har det gått framåt relativt snabbt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.