69 människor miste livet i massakern på Utöya för fyra år sedan. Foto: TT

Fyra år sedan Utöya-massakern

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det fyra år sedan 77 människor dödades i terrordåden i Oslo och i massakern på Utöya. Precis som vid tidigare årsdagar högtidlighålls denna för Norge svarta dag med bland annat en minnesgudstjänst för att hedra offren och deras anhöriga.

Det var på eftermiddagen den 22 juli 2011 som den då 32-årige Anders Behring Breivik utlöste en bomb i de centralt belägna regeringskvarteren i Oslo. Åtta personer dödades och många fler skadades i dådet. Centrala Oslo beskrevs efter explosionen av vittnen som ”en krigszon”.

Massaker på ungdomsläger

Efter bomdådet i den norska huvudstaden körde Behring Breivik till den lilla ön Utöya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund arrangerat sitt traditionsenliga sommarläger.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Över 500 ungdomar befann sig på ön, då den norske massmördaren klev i land och därefter började skjuta urskillningslöst.

69 ungdomar miste livet i massakern, varav många hittades skjutna i vattnen runt ön, då de i desperation försökt simma ifrån Anders Behring Breivik.

”Inte psykiskt sjuk”

Den 16 april 2012 inleddes rättegången mot Behring Breivik i Olso tingsrätt. Breivik dömdes den 24 augusti samma år till norsk lags hårdaste straff – 21 år i fängelse. Han bedömdes även ha varit tillräknelig och inte psykiskt sjuk då han genomförde dåden.

Minnesutställning öppnar

I dag, fyra år efter tragedin, kommer en minnesceremoni att hållas på Utöya.

I den norska huvudstaden öppnar även en minnesutställning över händelserna den 22 juli 2011, där besökarna bland annat kommer att kunna lyssna på intervjuer med överlevande från Oslo-bomben och Utöya och även se de förklädnader Behring Breivik bar då han begick dåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet