Foto: TT

Mosul-offensiv går snabbare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska regeringsstyrkor rycker fram snabbare än väntat i sin offensiv för att återta Mosul från IS, hävdar Iraks premiärminister. Samtidigt kommer rapporter om att IS-krigare i allt större omfattning börjar fly över gränsen till Syrien.

Uttalandet, som lämnades av den irakiske utrikesministern Haider al-Abadi under en videokonferens med deltagarna på dagens internationella möte i Paris, kommer efter att framryckningarna under onsdagen rapporterades ha bromsats en aning, enligt TT.

– Vi avancerar snabbare än vi hade förväntat och planerat, sa al-Abadi under videokonferensen.

Slaget om Mosul 2016-2017

Under mötet i den franska huvudstaden ska deltagarna, däribland Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson och Frankrikes premiärminister François Hollande, diskutera hur den politiska framtiden för Mosul, Iraks andra största stad, kan komma att se ut efter att IS drivits ut.

IS-krigare flyr över gränsen

Redan nu kommer rapporter om att IS-krigare i Mosul börjar fly över gränsen till terrororganisationens syriska fäste al-Raqqa, något som oroar Frankrikes president François Hollande.

– Vi har inte råd med misstag i jakten på terroristerna som redan lämnar Mosul för al-Raqqa, sa Hollande under mötet i Paris.

Uttalandet från Hollande kom samtidigt som den amerikanske armégeneralen Gary Volesky under en videokonferens meddelat att de kvarvarande stridande för terrorrörelsen IS troligen i stor utsträckning kommer att bestå av utländska IS-anhängare.

Enligt Volesky kommer de som lämnar Mosul att granskas av irakiska styrkor, vilket gör det svårt för personer som anslutit sig till organisationen från andra länder att smälta in bland lokalbefolkningen för att fly.

– Vi förväntar oss att det är de som stannar kvar och slåss, eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen, sa Volesky under videokonferensen.

Varnar för IS-flykt

Även den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov varnar i ett uttalande för att IS-anhängare i Mosul obehindrat försöker fly till Syrien – en väg som redan använts av tusentals civila, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vi hoppas att våra partners i den internationella koalitionen förstår vad det kommer att leda till om stora IS-gäng fritt får röra sig i Mellanöstern, sa Gerasimov i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet