Unik lösning med gravidtest genomförs i USA:s mest drabbade delstat för att förhindra fosterskador. Foto: TT

Graviditetstest på krogen för att förhindra fosterskada

Uppdaterad
Publicerad

42 kvinnor i Alaska fick reda på att de var gravida på krogen.

Efter att delstaten länge haft USA:s högsta statistik av fetalt alkoholsyndrom hoppas forskare nu att man funnit en lösning:

Gratis graviditetstester – på barer.

Varje år diagnosticeras över 120 barn med fetalt alkoholsyndrom i Alaska, mer än dubbelt så många barn jämfört med alla andra delstater. Ett av dem är femårige John.

Femårige John har fetalt alkoholsyndrom Foto: Snorre Wik/SVT

– Min mamma drack alkohol, så jag fick också alkohol, säger han.

Ingen kontroll över kroppen

– Vi försöker vara så ärliga som möjligt med John om hur det gick till innan han kom till vår familj. Han kunde komma hem från förskolan och gråta och vara ledsen över att de andra barnen inte ville leka med honom för att de tyckte att han var aggressiv.

LÄS MER: Alkoholskadade skador misstas ofta för AHDH

– Han frågade oss varför han ibland kände att han inte hade kontroll över sin kropp, vi sa som det var, att innan han kom till vår familj hade han en annan mamma och att när han var i hennes mage så drack hon.

– Att det gör att han har lite svårt att få kontroll på saker och ting, men att vi gör vårt bästa för att hjälpa honom.

Hur brukar du förklara FAS för de som inte känner till det?

– Som att Johns hjärna ser ut lite som en schweizerost, den har en massa små hål som vi andra inte har, och att han behöver hjälp med de hålen.

På en skala ett till fem inom FAS är John graderad som en trea, berättar hans föräldrar.

LÄS MER: Färre gravida missbrukar alkohol

Känslomässiga drag

– Han har de känslomässiga drag som är karakteristiska, bland annat bristande impulskontroll och överaktivitet, men han har inte de fysiska dragen som många med FAS har, till exempel små ögon och smala överläppar.

LÄS MER: Diagnosen blev adoptivsonens räddning

– Det svänger mycket, för ena stunden är han det mest kärleksfulla barnet du kan tänka dig, och i nästa stund står han bara och gallskriker, säger hans mamma.

Speciell alkoholkultur

Hälften av alla graviditeter i Alaska är oplanerade, och forskare tror att det kan ligga bakom problemet med den höga statistiken av fetalt alkoholsyndrom.

– Vi har också en speciell alkoholkultur här uppe, säger Ryan Ray, som ligger bakom University of Alaskas senaste experiment för att få bot på problemet.

– Kvinnor här uppe dricker inte bara mer, utan de, precis som männen, hetsdricker mer än i resten av landet, så de får i sig mer alkohol snabbare, säger han.

LÄS MER: Alkohol under graviditet rättsprövas

Lösningen: gratis graviditetstest på krogen.

Under de senaste 18 månaderna har fyra pubbar i fyra olika städer tillsammans delat ut över 12.000 graviditetstest.

– Bara den siffran i sig visar vilket stort behov det finns av att graviditetstest måste bli mer lättillgängliga och billiga, säger Ryan Ray.

42 kvinnor hörde självmant av sig till studien och berättade att de fått reda på att de var gravida på krogen. Vid en uppföljning berättade ytterligare 90 att de var gravida. Av den första gruppen uppgav alla att de slutade dricka efter att de fick beskedet, och i den andra gruppen uppgav cirka 80 procent att de slutade dricka.

LÄS MER: Många nygravida dricker alkohol

Slutar att dricka

– Vi vet att det finns en ratio på cirka 80-20, säger Ryan Ray.

– 80 procent av kvinnor kommer sluta dricka när de får reda på att de är gravida, och cirka 20 procent fortsätter konsumera alkohol, antingen på grund av missbruk eller på grund av personliga val. Men om vi alltså kan få fler att veta tidigare att de är gravida kan det få stora konsekvenser för antalet barn som sedan föds med FAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.