Varje år föds 100-200 barn i Sverige med alkoholrelaterade skador enligt en uppskattning från Socialstyrelsen. Foto: TT/SVT

Alkoholskadade barn förblir utan diagnos

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är medvetenheten om riskerna med att konsumera alkohol under graviditeten högre än i många ändra länder. Ändå kostar de allvarligaste formerna av alkoholrelaterade fosterskador samhället årligen drygt 14 miljarder kronor och många barn får aldrig rätt diagnos, visar Alkoholrapporten från Systembolaget.

Att alkoholkonsumtion under graviditeten är farligt är de flesta medvetna om, men fetalt alkoholsyndrom, eller FAS, är det nog färre som har hört talas om, till och med inom vården.

LÄS MER: Diagnosen blev sonens räddning

Det är den medicinska diagnosen på den allvarligaste formen av alkoholrelaterade fosterskador som ger livslånga och varierande funktionsnedsättningar hos barnet. Det kan handla om om såväl inlärningssvårigheter som hyperaktivitet och vissa fysiska särdrag.

För att kunna ställa diagnosen FAS måste vissa kriterier vara uppfyllda, varav det första är att alkoholkonsumtion hos mamman under graviditeten ska kunna bekräftas.

Många utan diagnos

Många barn som föds med funktionshinder till följd av mammans drickande får dock inte rätt diagnos.

Enligt en uppskattning från Socialstyrelsen föds varje år 100-200 barn som uppfyller diagnoskriterierna, men trots detta får bara drygt 30 barn och unga per år diagnosen.

LÄS MER: Här görs gravidtest på krogen

Exakt hur många som föds med FAS går inte att säga säkert, eftersom det saknas tillförlitlig data.

Kan förväxlas med adhd och autism

Den mildare formen av FAS, som är betydligt vanligare, kallas för FASD och är ännu svårare att upptäcka eftersom den inte ger några synliga fysiska särdrag, med symptom som kan vara liknande andra diagnoser som adhd och autism.

– Jag tror att när man frågar barnläkare och även allmänläkare så finns det en viss kunskap om det här men man vet ändå inte riktigt exakt hur diagnoskriterierna ser ut och hur man ska ställa diagnosen. Man har inte tränat sig på detta, berättar Ihsan Sarman, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, som har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt hur alkohol och drogbruk påverkar fostret under graviditeten.

LÄS MER: Alkohol under graviditet rättsprövas

Han tror att det finns mycket att vinna på att ställa diagnosen tidigt.

– Då förebygger man så kallade sekundära svårigheter hos barnet, typ avbruten skolgång, kriminalitet och liknande, säger Ihsan Sarman.

Kan försvåra barnets liv

Den som drabbas av FAS behöver ofta ett långvarigt stöd från samhället för att hantera vardagen. Gruppen bär också större risk att drabbas av psykisk sjukdom, avbruten skolgång och problem med att ta sig ut i arbetslivet.

LÄS MER: Många nygravida dricker alkohol

Det skulle behövas mer forskning och en större spetskompetens på området tror Ihsan Sarman.

– Vi skulle behöva två till tre regionala center som arbetar med frågor om alkohol och droger under graviditeten men också konsekvenserna efter barnets födelse för dessa barn. Det tror jag är en viktig lösning.

Hög medvetenhet om farorna

Samtidigt har vi en jämförelsevis hög medvetenhet om alkoholens effekter under graviditeten i Sverige. Andelen kvinnor som har ett riskbruk av alkohol under graviditeten har minskat de senaste åren och ligger i dag på ungefär fyra procent.

LÄS MER: Färre gravida missbrukar alkohol

För Camila Nilsson, som är gravid i vecka 40 och beräknas föda dagen efter att SVT Nyheter träffar henne, var det en självklarhet att undvika alkohol under graviditeten.

– Det känns onödigt, det är så kort tid man är gravid och man vill inte att alkoholen ska gå över till bebisen.

FAKTA

FAS

FAS betecknar en specifik uppsättning av födelsedefekter som orsakats av alkoholexponering i livmodern. För att kunna ställa diagnosen FAS måste fyra kriterier vara uppfyllda varav det första är att alkoholkonsumtion hos modern under graviditeten ska finnas dokumenterad.

FASD

Till skillnad från FAS är FASD ingen formell klinisk diagnos med definierade diagnoskriterier, utan ett slags paraplybegrepp som omfattar flera skador på barnet av alkoholexponering under graviditeten.

Det finns inga exakta uppgifter om hur vanligt förekommande FASD är i Sverige, men forskarna uppskattar att det rör sig om cirka 1.000 barn per år varav 100–200 med FAS.

Alkohol under graviditeten

Det finns ingen ”säker” alkoholkonsumtion under graviditeten, även måttliga mängder kan orsaka fosterskador. Ju mer kvinnan dricker, desto allvarligare blir konsekvenserna.

Dos (mängd alkohol per tillfälle), frekvens (hur ofta) och tidpunkt (hur långt in i graviditeten drickandet sker) påverkar vilka organ som skadas och i vilken omfattning.

Situationen i Norden

Andel kvinnor som har druckit alkohol under graviditeten:

  1. Danmark: 45,8 %
  2. Norge: 22,6 %
  3. Finland: 15,7 %
  4. Sverige: 9,4 %
  5. Island: 8,9 %

Förekomst av FAS, antal diagnoser per 10.000 födda:

  1. Danmark: 68
  2. Island: 45,3
  3. Norge: 33,6
  4. Finland: 23,3
  5. Sverige: 13,9

KÄLLA: Alkoholrapporten, utgiven av systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.