Foto: Scanpix

Høyre och Fremskrittspartiet bildar regering

Uppdaterad
Publicerad

Det var Høyre-ledaren Erna Solberg som tillkännagav nyheten vid en pressträff på måndagskvällen.

– Detta är en historisk överenskommelse, sade Høyre-ledaren Erna Solberg vid pressträffen i Stortinget på måndagskvällen.

Därmed får högerpopulistiska Fremskrittspartiet lett av partiledaren Siv Jensen för första gången plats i en norsk regering.

Val i Norge 2013

Erna Solberg uppgav på en presskonferens i kväll att Høyre och Fremskrittspartiet ska börja förhandla om den kommande regeringsbildningen.

– Regeringsbildningen är historisk både i norsk politik och för Fremskrittspartiet. Nu startar de riktiga förhandlingarna mellan våra partier, sade Fremskrittspartiets partiledare, Siv Jensen.

Krf: Asylsökande barn får stanna

Mittenpartierna, liberala Venstre och Kristelig folkeparti, sluter upp i ett samarbetsavtal, meddelar partiledarna vid presskonferensen.

Kristelig folkeparti sade att de har haft mycket att säga till om i regeringssamtalen. Bland annat att asylsökande barn ges rätt att stanna.

– Det Sosialistisk venstre har försökt att få till i åtta år i Stortinget, har vi fixat på 14 dagar, sade Knut Arild Hareide.

Venstre: Vi är nöjda

– Vi vill ha det grönare och mer liberalt. Det menar vi att det nya avtalet ger. Vi är väldigt nöjda med vad vi enats om, sade venstre-ledaren Trine-Skei Grande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Norge 2013

Mer i ämnet