Norska valsegraren: Lås in fler asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Oslo ligger Norges enda låsta asylförläggning. Nu vill regeringspartiet Fremskrittspartiet att fler asylsökande ska låsas in:

– Då har de inte möjlighet att hålla på med kriminella handlingar, säger talesmannen Morten Örsal Johansen.

Låsta mottagningar för asylsökande, skärpta regler för familjeåterförening och språktest för den som vill bli norsk medborgare – det är några av de förändringar i invandringspolitiken som de borgerliga partierna i Norge kommit överens om efter valsegern för en månad sedan.

Men meningarna går redan isär om vad avtalet egentligen kommer att innebära. Höyre och det högerpopulistiska Fremskrittspartiet förhandlar om bildandet av en minoritetsregering, med stöd av de båda mittenpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre.

Val i Norge 2013

Bindande avtal

Tidigare i veckan presenterade de fyra borgerliga partiledarna ett bindande avtal där de kommit överens om en rad punkter som grund för den nya regeringens politik.

Bland annat gäller det invandringspolitiken där man vill att fler asylsökande ska kunna placeras i låsta förläggningar om de inte kan styrka sin identitet, begått kriminella handlingar eller stannat i landet trots ett avvisningsbeslut.

– Då är de i förvar och har inte möjlighet till att hålla på med kriminella handlingar. Vi vet också var de som inte vill uppge sin identitet befinner sig, säger Fremskrittspartiets invandringspolitiske talesman Morten Örsal Johansen.

”Kommer att kosta”

Men inom liberala Venstre, som skrivit under avtalet, tolkar man överenskommelsen annorlunda.

– Om vi ska stänga de här mottagningarna måste du ha bemanning och säkerhet. Det kommer att kosta mer pengar så jag tror inte att vi kommer att få några fler stängda mottagningar, säger Abid Raja, stortingsledamot för Venstre.

”Helt absurt”

Enligt överenskommelsen ska Norge även göra prioriteringar bland de så kallade kvotflyktingarna så att de ”med störst chans till vällyckad integrering” i första hand får komma till landet.

På Norsk organisation för asylsökande som dagligen har kontakt med många av dem som berörs frågar man sig nu vad förändringen kommer att betyda i praktiken.

– Ska Norge sitta och plocka ut de människor som har bäst integreringspotential, säger handläggaren Line Khateeb och fortsätter:

– Ska man se på språk, utbildning? Det är helt absurt att man ska fråga människor, som flytt för sitt liv, om de kan komma till Norge och bli ”gott integrerade”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Norge 2013

Mer i ämnet