Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Intensiva anfall mot Gaza i veckan - 40 platser på en dag

Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier och runt 200 skadades i israeliska attacker mot Gaza, uppger FN:s humanitära organ OCHA, som får sin statistik från myndigheter i det av Hamas kontrollerade området.

Enligt de USA-baserade tankesmedjorna ISW och CTP så bombade Israel 40 olika platser - under enbart onsdagen. Anfallen uppges ha varit riktade mot Hamas infrastruktur, men flera attacker ska ha träffat civila bostäder.

Israel har placerat ut extra artilleri och trupptransportfordon nära Gazaremsan, rapporterar The Guardian, vilket kan tyda på att den sedan länge planerade offensiven mot Rafah förbereds.

(SVT/TT)

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Netanyahu nobbar avtal om krigsslut

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu accepterar inte en uppgörelse med Hamas som innebär att kriget i Gaza upphör.

Budskapet uppges ha framförts av Netanyahu till USA:s utrikesminister Antony Blinken som besökte Jerusalem på onsdagen, enligt en inlägg på X från en reporter på nyhetssajten Axios.

"Han (Netanyahu red. anm.) sa att om Hamas inte släpper detta krav kommer det inte att bli något avtal och Israel kommer att invadera Rafah"

Reportern hänvisar till amerikanska källor.

Samtalen om vapenvila i utbyte mot gisslan har intensifierats de senaste dagarna. Parterna står dock långt ifrån varandra i frågan om ett krigsslut ska vara en del av en sådan uppgörelsen eller inte.

Ännu oklart från förhandlingar om vapenvila

Det är ännu oklart om Hamas svarat på det förslag till vapenvila som lagts fram av israeliska förhandlare.

Under måndagen åkte en delegation från terrorstämplade Hamas till Kairo för att delta i förhandlingarna. Även en israelisk delegation ska ha varit i Kairo, enligt källor till israeliska och arabiska media.
Enligt vissa uppgifter har Israels förhandlare fått se ett dokument med Hamas ändringar och tillägg. Det är dock oklart om detta justerade dokument utgör Hamas fullödiga svar. Och nyhetssajten Ynet skriver att andra israeliska källor förnekar att Israels delegation var i Kairo för att ta ställning till det senaste dokumentet. (TT)

Markerad händelse

FN:s biståndschef varnar om Rafah-angrepp

En israelisk markoperation mot staden Rafah i Gaza kan ske i närtid, varnar Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp, Ocha, i ett uttalande sent på tisdagen.

Han sa också att Israels förbättringar gällande att kunna nå Gaza "inte kan användas för att förbereda eller rättfärdiga ett fullständigt militärt angrepp på Rafah."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Guterres: Framsteg mot att avvärja hungersnöd

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade på tisdagen att det varit stegvisa framsteg mot att avvärja "en helt förebyggbar, mänskligt orsakad hungersnöd" i norra Gaza. Men att mycket mer är nödvändigt.

Han uppmanar Israel att följa upp sina löften om att öppna två korridorer för humanitär hjälp och att tillåta säker, snabb och obehindrad tillgång till hjälp i hela Gaza.

- Ett stort hinder för bistånd till Gaza är bristen på säkerhet för humanitära organisationer och de människor vi tjänar. Humanitära konvojer, anläggningar, personal och människor i nöd får inte vara måltavlor, sade han till reportrar.

Guterres kommenterade även de massgravar som hittats i Gaza, hör honom i videon ovan.

USA välkomnar kinesisk medling i Mellanöstern

Vita Huset meddelar på tisdagen att de välkomnar Kinas ansträngningar för att öka stabiliteten i Mellanöstern och få Hamas att acceptera gisslanuppgörelsen, rapporterar Reuters.

Det kommer efter att Kina bjudit in representanter från de rivaliserande rörelserna Hamas och Fatah till samtal i Kinas huvudstad Beijing. Samtal som Kinas utrikesdepartement sade på tisdagen hade gjort "uppmuntrande framsteg".

Markerad händelse

Netanyahu: Invasion i Rafah oavsett överenskommelse

Civila har börjat evakueras från Rafah på Gazaremsan inför en israelisk militäroffensiv. Det uppger premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt israeliska medier.

Netanyahu säger att Israel kommer fortsätta med sina planer på en offensiv i Rafah oavsett hur det går i försöken att nå en överenskommelse med Hamas om vapenvila som nu pågår.

- Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse.

Enligt Israel är det där Hamas har sitt starkaste fäste på Gazaremsan.

Markerad händelse

Hamas: Israel insisterar på två punkter

Enligt nyhetsbyrån AP har Hamas lämnat Kairo efter att ha varit i samtal med egyptiska medlare om Israels förslag om en vapenvila.

Hamas talesperson Osama Hamdan säger till Al Jazeera att Israel fortfarande insisterar på två punkter i förslaget som Hamas har svårt att gå med på; de vill inte ha en fullständig vapenvila och de pratar inte på ett allvarlig sätt om att dra sig ur Gaza.

"De pratar fortfarande om deras närvaro, vilket innebär att de fortsätter ockupera Gaza. Vi har frågor till medlarna. Om vi får positiva svar tror jag att vi kan röra oss framåt med förslaget", säger han till kanalen.

Markerad händelse

USA: Hamnen i Gaza kostar 320 miljoner dollar

Ett amerikanskt örlogsfartyg tillsammans med flera andra militära fartyg arbetar just nu med att bygga en provisorisk hamn för att göra det lättare att få in nödhjälp in till Gaza.

Sabrina Singh, talesperson för Pentagon, säger att de uppskattar kostnaden till minst 320 miljoner dollar. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder svenska kronor.

Den provisoriska hamnen byggs till havs ungefär 11 kilometer utanför Gazaremsan. Amerikansk och israelisk militär uppger att de hoppas att hamnen ska vara färdigbyggd i början av maj.

Den provisoriska hamnen som byggs ute till havs.
Den provosoriska hamnen byggs ute på medelhavet. Foto: AP/U.S. military's Central Command
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter: "Ett svar måste komma skyndsamt"

Det fanns stora förhoppningar för att Hamas under gårdagen skulle ge ett svar på Israels förslag på vapenvila i Gaza. Nu har Hamas meddelat att man kommer att svara skriftligt men inte när ett svar kommer.
- Både Israel och USA har tryckt på Hamas om att ett svar måste komma skyndsamt, säger SVT:s utrikesreporter
Gilda Hamidi-Nia.

Förslaget handlar om en 40 dagar lång vapenvila i flera steg.

- Kriget har pågått i snart sju månader. En vapenvila kan ge ett andrum för gazaborna men det har inte lett till att Hamas krossats och förhandlingarna sker just nu med dem. Hamas har också krävt att vapenvilan ska vara permanent permanent eller om något i fem år, så vi får se hur det här utvecklar sig.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: "Brännande frågan är att förhindra en markinvasion"

Gilda Hamidi-Nia, SVT:s reporter, är på plats i Jerusalem tillsammans med fotograf Marco Nilsson.

- Hela dagen har vi väntat på ett svar från Hamas delegation, säger hon.

I Aktuellt på måndagskvällen säger hon även att det kommit signaler från både Hamas och Israel att man är positiva till överenskommelsen.

– Det är det närmsta en uppgörelse man kommit sedan den korta och tillfälliga i november i fjol.