Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Reportrar utan gränser fördömer Al Jazeera-förbud

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) fördömer den israeliska regeringens förbud mot tv-bolaget Al Jazeera att verka i landet.

"RSF fördömer kraftigt den inskränkande lagstiftningen som censurerar kanalen för dess bevakning av kriget i Gaza", skriver organisationen på X.

Den nya lagen ger regeringen rätt att tillfälligt förbjuda utländska nyhetsmedier som bedöms vara en säkerhetsrisk. Under söndagen stoppades sändningarna och polisen beslagtog utrustning från kanalens kontor i östra Jerusalem.

Al Jazeera tillbakavisar anklagelserna mot kanalen.

Överblick

Egyptisk soldat dödad vid Rafahgräns

En egyptisk soldat har dödats och flera har skadats i en eldväxling med Israel vid Gazaremsans gräns till Egypten, rapporterar israeliska och arabiska medier.

Israeliska militären, IDF, bekräftar i en kort kommentar på att en skottlossning ägt rum och att diskussioner förs med Egypten.

Det är inte klarlagt vilken av sidorna som startade eldväxlingen men enligt vittnesuppgifter från israeliska soldater började striden med ett angrepp från en egyptiskt soldat, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Spänningarna mellan Israel och Egypten har trappades upp sedan Israel tog över den palestinska sidan av Rafah-passagen mellan Gazaremsan och Egypten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert: "Oväntat att Hamas har kvar vapenarsenal"

Hamas beväpnade gren, Qassambrigaderna, uppgav på söndagen att de inlett en raketattack mot Tel Aviv i Israel. Enligt Israels militär sköts minst åtta raketer från Gaza. och ett antal ska ha skjutits ned av IDF:s luftvärn.

Händelsen visar att Hamas har raketkapacitet kvar att kunna attackera även centrala Israel, enligt Mellanösternexperter Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

– Det var ganska oväntat. Många bedömare hade trott att väldigt stora delar, till och med det mesta, av Hamas raketarsenal skulle vara utslagen. Den här attacken visar att så inte är fallet, säger han.

Israels militär inleder utredning efter räd mot tältläger

Den israeliska militärens chefsåklagare Yifat Tomer-Yerushalmi säger att man nu håller på att bedöma uppgifterna som strömmar in om att minst 40 palestinier dödats i en flygräd mot ett tältläger i Rafah i södra Gazaremsan, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

– Vi tar dessa anklagelser på största allvar och arbetar för att klargöra dem, säger Tomer-Yerushalmi.

(TT)

Läs mer här.

Markerad händelse

Unrwa: Attackerna mot Rafah är "fasansfulla"

Rapporterna om attacker mot familjer som söker skydd i Rafah i södra Gaza är ”fasanfulla”, skrev FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, på X under måndagen.

"Gaza är ett helvete på jorden. Bilderna från igår kväll är ännu ett bevis på det.", skriver organisationen.

Organisationen läkare utan gränser skriver på X att de är "förskräckta över denna dödliga händelse, som än en gång visar att ingen plats (i Gaza) är säker"

Borell: ICJ:s beslut måste genomföras

Israel fortsätter med sin militära attack i södra Gaza trots beslutet från Internationella domstolen i Haag (ICJ) som uppmanade landet att omedelbart stoppa striderna i Rafah. Det sa EU: s utrikespolitiska chef, Josep Borrell, på måndagen.

Internationella domstolens beslut måste genomföras, sade han inför ett möte med EU:s utrikesministrar och tillade att han också skulle arbeta för att nå ett politiskt beslut om lanseringen av ett särskilt EU-uppdrag för gränsövergångsstället i Rafah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjukvårdare: "Många döda efter flygräd i Rafah"

Palestinska sjukvårdare i Rafah säger att minst 40 personer dödats i en israelisk flygattack mot ett tältläger nära Rafah, i södra Gaza, uppger nyhetsbyrån AP.

Röda halvmånen uppger på X att ett israeliskt flyganfall har krävt "ett stort antal" offer.

Organisationen säger att attacken riktades mot ett tältläger för flyktingar och att den var utpekad som ett "humanitärt område".

På bilder från nyhetsbyråer ser man bilder på det som sägs visa en brand efter attacken och döda kroppar.

Israels militär säger att attacken riktades mot Hamas och mot legitima mål enligt internationell lag.

Israels militär säger sig vara medveten om uppgifter om skadade och att det är något man tittar närmare på.

Spanien: Erkännande av Palestina bra för fred

Den palestinska myndighetens premiärminister, Mohammed Mustafa, är på besök i Bryssel för möten med Norges och Spaniens utrikesministrar och EU:s utrikeschef.

Norge har överlämnat dokument som visar att Oslo inleder diplomatiska kontakter med den palestinska myndigheten.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares säger att ett erkännande av den palestinska staten "innebär ett erkännande för det palestinska folket och är den bästa garanten för Israels säkerhet".

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas: Inlett attack mot Tel Aviv

Hamas beväpnade gren, Qassambrigaderna, uppger att de har inlett en vad de beskriver som en "stor raketattack" mot Tel Aviv i Israel, skriver de på Telegram. Attacken beskrivs som ett svar mot Israel.

I Tel Aviv har flyglarm hörts. Enligt Israels militär handlar det om minst åtta raketer som skjutits från Gaza. Ett antal ska ha skjutits ska ha skjutits ner av IDF:s luftvärn.

Haaretz rapporterar att raketsplitter ska ha fallit på flera platser i centrala Israel. Tidningen skriver även att en person ska ha ådragit sig lättare skador i Herzliya, nordöst om Tel Aviv.

Hör hur flyglarmen låter i Tel Aviv i videon ovan.

Israel uppges vara redo för samtal om vapenvila

Egyptiska medlare försöker att återuppta förhandlingarna om vapenvila och på söndagskvällen väntas Israels krigskabinett mötas för att diskutera ett avtal om frisläppandet av gisslan, uppger en anonym tjänsteman .

I ett möte på lördagen med CIA-chefen William Burns och medlare från Qatar gick Israels underrättelsechef David Barnea med på en nytt ramverk för samtal om vapenvila, enligt israeliska medier. Och samma dag sade en anonym israelisk tjänsteman "det finns en avsikt att återuppta samtalen den här veckan".

Men enligt Osama Hamdan, som tillhör Hamas, är det "bara prat", rapporterar Al Jazeera.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Lastbilar med hjälp släpps in Gaza från Egypten

Lastbilar med humanitär hjälp har börjat rulla in i Gazaremsan från Egypten, rapporterar statligt kopplade egyptiska al-Qahera.

Egypten har vägrat att samordna hjälpkonvojer via Rafah så länge israeliska soldater kontrollerar den palestinska sidan. Men i fredags gick Egyptens president Abdel Fattah al-Sisis med på att tillåta hjälp via Kerem Shalom, den andra övergången från Egypten.

Det är 200 lastbilar som väntas korsa gränsen till Gaza. Hjälpen kommer in via den Israelkontrollerade övergången Kerem Shalom. Det uppger Khaled Zayed, chef för egyptiska Röda halvmånen i al-Arish.

Man står vid flera lastbilar med nödhjälp vid gränsövergången
Arkivbild. Lastbilar med humanitär hjälp vid gränsövergången Kerem Shalom. Foto: Hatem Ali/AP/TT