Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Nya anfall mot Rafah

Under natten till söndagen genomförde Israel nya attacker på olika platser i Gaza. Landets flygvapen ska även ha bombat Rafah.

Enligt AFP:s journalister på plats och vittnesmål förekom attacker eller hård beskjutning i Deir al-Balah, Gaza stad och flyktinglägret Jabalia.

Den israeliska militären har inte kommenterat uppgifterna. Däremot uppger militären att de under natten har anfallit olika mål kopplade till Hizbollah i södra Libanon under natten.

Överblick

Ukrainskt fartyg attackerat av huthi

Iranstödda huthirörelsen avfyrade två kryssningsrobotar mot ett fartyg i Adenbukten på torsdagen och träffade ett Ukrainskt lastfartyg med Palauansk flagg.

En person rapporterats allvarligt skadad och har evakuerats med flygplan, enligt USA:s centralkommando.

Markerad händelse

Piren i Gaza kan nedmonteras igen

Den amerikanska militären överväger att tillfälligt nedmontera piren som använts för humanitärt stöd utanför Gazas kust och flytta den tillbaka till Israel på fredag.

Detta med anledning av att dåligt väder riskerar att förstöra den, bara dagar efter att biståndsverksamheten återupptagits efter ett uppehåll, enligt amerikanska myndigheter.

Det skulle bli andra gången på några veckor som piren måste nedmonteras.

Ett slutgiltigt beslut väntas inte fattas förrän på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hizbollah: Hundratals raketer avfyrade mot Israel

Den Iranstödda libanesiska shiamilisen Hizbollah ska under torsdagen avfyrat ett stort antal raketer och drönare i en koordinerad attack mot Israel. Enligt Hizbollah ska man avfyrat över hundra raketer mot olika militära baser i Israel.

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia och fotograf Pablo Torres befinner sig vid gränsområdet mellan Libanon och Israel.

– Man har bland annat träffat Golanhöjderna och det brinner det på flera platser.

Hizbollah och Israel har beskjutit varandra sedan starten på kriget i Gaza i oktober, men de senaste två dagarna har det skett en drastisk ökning efter att Israel dödat en högt uppsatt befälhavare för Hizbollah.

Hör SVT:s reporter på plats i videon.

Markerad händelse

FN: Hälften av jordbruksmarken i Gaza förstörd

Mer än hälften av jordbruksmarken i Gaza har förstörts, skriver Times of Israel med hänvisning till analyser från FN.

FN har analyserat satellitbilder tagna mellan maj 2017 och maj 2024. Där har man kunnat se att kvaliteten på 57 procent av den odlingsbara marken i Gaza försämrats avsevärt vad gäller täthet och hälsa.

”Försämringen beror på aktiviteter relaterade till konflikten, inklusive bombningar och beskjutning”, skriver FN-organisationen Unosat enligt Times of Israel.

Hizbollah ska intensifiera attacker mot Israel

Den Iranstödda libanesiska shiamilisen Hizbollah ska intensifiera sina attacker mot Israel efter att en av deras högt uppsatta befälhavare dödats i en israelisk flygräd. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Låt fienden vänta på oss på slagfältet”, säger en talesperson för Hizbollah enligt AP.

USA är oroliga för att en eskalering vid gränsen mellan Israel och Libanon kan leda till ”ett fullskaligt krig”, rapporterar Reuters med hänvisning till en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.

Hizbollah och Israel har beskjutit varandra i stort sett varje dag sedan Hamas attack den 7 oktober.

Under onsdagen begravdes den högt uppsatte befälhavaren inom Hizbollah, Taleb Sami Abdallah, i Beirut i Libanon. Foto: Wael Hamzeh/EPA/TT.
Markerad händelse

Hamas: Vi vill välja ut 100 palestinska fångar

Terrorstämplade Hamas har begärt vissa ändringar i det förslag om vapenvila som USA presenterat.

Hamas, som uppgett att de är positiva till förslaget, har bland annat krävt att få välja ut 100 palestinier som ska friges från långa fängelsestraff i israeliska fängelser, enligt en Hamasledare som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

Israel ska ha exkluderat fångar med långa fängelsestraff och ska endast vilja frige de som har fängelsestraff kortare än 15 år, enligt samma Hamasledare.

Israel har inte gjort något offentligt uttalande om USA:s förslag. Men USA hävdar att även Israel ställer sig positivt till det.

Markerad händelse

Israel förnekar attacker mot humanitär zon i Gaza

Israels militär nekar till att ha utfört attacker mot den humanitära zonen i al-Mawasi-området väster om Rafah i Gaza. Det skriver Israels militär på Telegram.

”Till skillnad från rapporterna de senaste timmarna, attackerade IDF inte den humanitära zonen i al-Mawasi”, skriver de.

Det var under natten mot torsdagen som den palestinska nyhetsbyrån Wafa rapporterade om israeliska attacker i al-Mawasi-området, där tusentals palestinier sökt skydd.

Enligt Wafa ska dussintals fallit offer i attackerna, som enligt dem skedde via marken, luften och havet.

Markerad händelse

Grekiskt lastfartyg attackerat av huthi

Den Iranstödda huthirörelsen i Jemen attackerade ett libanesiskt flaggat, grekiskt ägt, lastfartyg i Röda havet natten mot torsdag. Det rapporterar USA:s centralkommando på X.

Attacken ska ha utförts med ett självkörande ytfartyg och orsakade skador på maskinutrymmet samt en allvarliga läckor.

Huthirörelsen har tagit på sig anfallet mot fartyget, som senast var i hamn i Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israeliska Hamasexperten: ”Går inte att förinta Hamas”

Omvärldens press på Israel och terrorgruppen Hamas att acceptera en vapenvila i Gaza ökar. I början av veckan antog FN:s säkerhetsråd en resolution med syftet att nå ett slut på striderna, men trots det har parterna inte kommit fram till ett avtal.

Nu växer kritiken inom Israels militär och säkerhetstjänst mot Netanyahu och Israels regerings avsaknad av en efterkrigsplan.

Michael Milshtein, en av Israels ledande experter på Hamas instämmer i kritiken. Han menar att en vapenvila mellan parterna borde inletts för flera månader sen.

Hör Milshtein i klippet, eller läs mer här.

USA: Vissa förslag från Hamas är "genomförbara"

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att vissa av Hamas krav på ändringar i resolutionen om vapenvila är "genomförbara", medan vissa inte är det, rapporterar AP.

Blinken vill däremot inte kommentera vilka ändringar Hamas har föreslagit.

– Hamas kunde ha svarat med ett enda ord: Ja, säger Blinken enligt Reuters.

– Ju längre det här får fortsätta, ju fler människor kommer att lida, så det får vara slut på köpslåendet nu, fortsätter han, enligt TT.

Uttalandet kommer i samband med att Blinken besöker Doha i Qatar under sin resa i Mellanöstern.