EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) som arrangerar Eurovision har hållit fast vid att det är det israeliska public service-bolaget KAN, och inte själva landet Israel, som tävlar. Därför får den israeliska delegationen vara med, eftersom EBU anser att tv-bolaget uppfyller tävlingens kriterier.
70 musiker, däribland tidigare Eurovisiondeltagare, köper dock inte resonemanget och skriver i ett öppet brev riktat mot EBU:
”KAN är delaktigt i Israels folkmord mot palestinierna i Gaza, den decennielånga apartheidregimen och den militära ockupationen av hela det palestinska folket”, står det bland annat i brevet, enligt nyhetssajten Euronews.
Politiker ger sig in i debatten
Kritiken har pågått sedan förra året, då det arrangerades stora demonstrationer mot att Israel fick delta i Eurovsion. Även i år väntas demonstrationer mot tävlingen.
Politiker som Islands utrikesminister Thorgerdur Katrin Gunnarsdottir har sagt sitt i en intervju med tidningen Visir:
– Som vanlig medborgare tycker jag att det är märkligt och faktiskt onormalt att israeler tillåts delta i Eurovision med tanke på krigsförbrytelserna, och faktiskt den etniska rensning som har ägt rum i Gaza de senaste veckorna och månaderna, säger hon till tidningen.
Varken Gunnarsdottir eller den isländska delegationens pressansvariga tycker att Island själva ska bojkotta tävlingen, men har sagt att de tycker att ansvaret ligger på EBU.
”Tillgång till en av Europas mest framstående kulturscener”
Även i Malta har Alex Agius Saliba, en Europaparlamentariker från Arbetarpartiet (Parit Laburista), försökt få ESC-arrangören att tänka om.
Han har skrivit ett brev till EBU, tillsammans med två slovenska politiker, där de anklagar Israel för krigsbrott och kräver att den israeliska delegationen utesluts.
”Trots överväldigande bevis för krigsförbrytelser och varningar om folkmord fortsätter Israel att ha full tillgång till en av Europas mest framstående kulturscener”, skrev de.
Tidigare har både Sloveniens public service-bolag RTVSLO och spanska RTVE uppmanat EBU att porta eller diskutera en uteslutning av Israel ur tävlingen.
I domstolen i Haag har Israel tidigare bemött anklagelser om folkmord och kallat dessa ”en groteskt förvriden beskrivning”.
Kulturnyheterna har sökt EBU och public service-bolagen från Israel, Island, Slovenien och Spanien.