Enkel bild. En belyst gravsten med texten ”Franciscus” mot en enkel, ljus bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marmorskivan pryds av den latinska stavningen av påvens namn: ”FRANCISCVS”. Bristen på det som kallas kerning får ordet att läsas ””F R A NCISC VS”. Foto: AP

Påvens gravsten kritiseras av formgivare: ”Skrek i fasa”

Uppdaterad
Publicerad

Det ojämna mellanrummet mellan bokstäverna på nyligen bortgångne Påve Franciskus gravsten kritiseras av formgivare, något bland andra New York Times rapporterat om.

Påve Franciskus begravning den 26 april lockade en global publik och flera vallfärdade till Vatikanstaten för att ta farväl av Katolska kyrkans överhuvud. Men i efterhand har fokuset justerats något och riktats mot gravstenen.

Marmorskivan pryds av den latinska stavningen av påvens namn: ”FRANCISCVS”. Bristen på det som kallas kerning, det vill säga justeringen av mellanrummet mellan bokstäver, får ordet att läsas ”F R A NCISC VS”.

– Jag hoppade till och skrek i fasa, säger Eva Wilsson, grafisk formgivare och typografilärare, till SVT.

Hon tillägger att det är respektlöst att det blivit så här.

Varför blev bokstäverna ojämna?

Men hur skedde det? Eva Wilsson tror att det finns två orsaker. Dels att de ansvariga kan ha använt ett gammalt typsnitt där kerning inte finns förprogrammerat, dels att det funnits en psykologisk aspekt.

– Jag är förvånad att ingen sagt ifrån, jag tror att man kan ha haft för mycket respekt för någon annan i processen.

Påve Franciskus hade själv godkänt gravstenen innan han dog.

– Och då kan jag tänka mig att ingen vågar gå in och ändra, men jag tror att han fick se en väldigt liten skiss.

Wilsson är också kritisk mot att hela situationen lätt hade kunnat undvikas. Se mer om det, och hur gravstenen ser ut, i klippet.

Reaktioner världen över

Bristen på kerning har fått flera att reagera starkt.

– Det ser ut som att de laddat ner en piratkopia av Times New Roman utan kerningdata, säger digitala kreatören och komikern Elle Cordova och fortsätter:

– Då får man det här: en designstyggelse.

Teknik- och designmagasinet Fast company kallar det hela för en travesti men framhåller att arvet som Påven lämnar efter sig är viktigare än den misslyckade kerningen.

Vatikanstaten har inte kommenterat kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.