I februari i år greps den 64-åriga journalisten och filmkritikern Ekaterina Barabash av ryska myndigheter.
”Utländsk agent” – riskerade tio års fängelse
Hon var på väg hem från Berlins filmfestival när hon greps i Moskva, anklagades för att ha ”spridit falsk information” om den ryska armén och sattes i husarrest.
Strax därpå förstärktes anklagelsen och hon stämplades som ”utländsk agent”, enligt Reportrar utan gränser (RSF). En brottsrubricering som kan leda till tio års fängelse och som Ryssland använder för att tysta regimkritiker, enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Den ukrainskfödda journalisten har vid upprepade tillfällen uttryckt stark kritik mot Rysslands invasionskrig i Ukraina på sociala medier.
”Hat, hat, hat mot dem som startade allt detta”
I inläggen har hon skrivit att Ryssland har ”jämnat hela städer med marken” och ”hat, hat, hat mot dem som startade allt detta”.
Den 21 april efterlystes Barabash i Ryssland och det var då hennes flykt till Frankrike inleddes.
Enligt RSF slet hon då av sig fotbojan i sitt hem i Moskva och påbörjade sin resa på över 280 mil till Paris.
– Jag flydde. Jag hade inget annat val. Journalistik existerar inte längre i Ryssland, sade Barabash under en presskonferensen på RSF:s huvudkontor i Paris igår, måndag den femte maj.
”Trodde att hon skulle dö”
Via ”hemliga vägar” och två veckors resande tog hon sig till huvudkontoret där generalsekreteraren väntade.
– Det är en oerhörd lättnad att välkomna Ekaterina Barabash till Paris. Hennes flykt från Ryssland är en av de mest riskfyllda operationer som vi utfört. Mer än en gång fruktade vi att hon skulle gripas – vid ett tillfälle trodde vi till och med att hon skulle dö, sade han.
Barabash har tidigare arbetat för den ryskspråkiga avdelningen av Radio France Internationale. Vid tiden för gripandet arbetade hon på den oberoende mediekanalen Republic.
Ryssland är på plats 171 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.