Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel, representerat av Tal Becker, förnekar alla anklagelser om folkmord och menar att det landets egen befolkning som är offret. Foto: REMKO DE WAAL

Israel förnekar folkmord – kräver att FN-domstolen tillåter fortsatt krig i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Israel bemötte på fredagen de sydafrikanska anklagelserna om att landet medvetet begår folkmord i Gaza.

– En groteskt förvriden beskrivning, säger Tal Becker – som för Israels talan i domstolen.

Israel har ställts inför FN:s Internationella domstol i Haag, anklagade av Sydafrika för att medvetet ha begått folkmord på palestiner under kriget i Gaza.

Kravet är att domstolen ska tvinga Israel till omedelbart eldupphör, med hot om långtgående FN-sanktioner mot landet om IDF fortsätter sina anfall mot Gaza. Anfall som hittills kostat mer än 23.000 människor livet.

Krig mellan Israel och Hamas

”Israel är offret”

På fredagen tillbakavisade det israeliska utrikesdepartementet anklagelserna och kom samtidigt med stark kritik mot anmälan:

– Om det skett något folkmord så är det Israel som är offret, sade talespersonen Tal Becker inför den fullsatta rättssalen i nederländska Haag.

– Det absurda är att Sydafrika, genom att föra fram folkmordsargument, begär att domstolen ska neka Israel möjlighet att skydda sina medborgare från en organisation som har målet att begå folkmord på dem.

Becker argumenterade för att den israeliska försvarsmakten IDF gör allt i dess makt för att följa krigets lagar, men att striderna definieras av ”Hamas fullkomliga förakt” för dessa lagar.

Mänskliga sköldar

– Det fruktansvärda lidandet bland civila, både israeler och palestinier, är i själva verket ett del av Hamas medvetna strategi, anförde Becker.

Israel hävdar att ett stopp för kriget i Gaza skulle lämna landets egen befolkning försvarslös. Man begär därför att domstolen tillbakavisar de sydafrikanska kraven. Det är oklart när domstolens beslut kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet