Delad bild. Till vänster: kontorshusfasad. Till höger: två personer står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur lär man sig älska ett fult kontorshus? I klippet berättar arkitekterna hur de jobbar med att rita om de oälskade gamla byggnaderna. Foto: Rebecka Haglund/collage

De vill att vi ska bo i fula gamla kontorshus

Uppdaterad
Publicerad

Vem vill bo i ett gammalt fult kontor? Fler än du tror, menar några arkitekter som jobbar med att rita om oälskade byggnader.

Deprimerande rester av 70- och 80-talet, enligt vissa. Runtom i Sverige finns mängder av gamla kontorsbyggnader. Men många har redan rivits, eller är rivningshotade. I takt med att storstäderna växer har det blivit vanligare att riva gamla kontorshus som ligger i ytterkantsområden för att ge plats åt moderna bostadshus.

Tror på attraktiva lägenheter

Arkitekterna Emma Lindberg, Daniel Lindberg och Johan Holkers vill i stället att så många som möjligt av husen ska stå kvar av resursskäl. Och menar att de kan byggas om till attraktiva bostäder.

– Mellan 50-70 procent av koldioxidutsläppen för en vanlig nybyggnad ligger i stommen. Att bevara en gammal stomme i stället för att bygga en ny är bland det mest klimatvänliga man kan göra, säger Emma Lindberg.

Kontorskomplex i Nynäshamn

I projektet ”Att återbruka det fula” har arkitekttrion jobbat med flera gamla kontorshus och visat hur de kan byggas om till bostäder. Det senaste är det gamla kontorskomplexet Telegrafen i Nynäshamn.

– Det kommer absolut att behöva hända saker med fasaden. Man kommer troligtvis att vilja ha balkonger, säger Emma Lindberg.

Kan behövas större fönster

Låg takhöjd och små fönster är annars egenskaper som kan göra att gamla kontorshusen upplevs som otrevliga.

– Man kan behöva öppna större fönster. Eller använda de mörka ytorna i mitten av byggnaden till förråd. Men i många av de kontorshus vi tittat på har låg takhöjd faktiskt inte varit ett problem, säger Daniel Lindberg.

Balkong ett trick

Arkitekterna har lagt fram sitt förslag – men det är fastighetsägaren Svenska Hus som i slutändan fattar beslut om just kontorshuset i Nynäshamn ska förvandlas till bostäder. Niklas Gahm är fastighetsutvecklingschef på Svenska Hus.

– De här husen är inte så roliga, men det gäller att vara lite smart och okonventionell så att vi kan få en bra produkt. Kanske tillföra balkonger och bygga på någon sorts takvåning för att ge en premiumkänsla, säger han.

Fler aktörer inom fastighetsbranschen borde tänka ett varv extra kring de gamla kontorskomplexen, även om arbetet är lite krångligare, menar han.

– Vår erfarenhet är att du absolut kan bygga på och bygga till. Felanvända hus som borde få nytt liv i ny kostym, i stället att rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.