Det är en mycket konservativ vicepresidentkandidat Donald Trump har utsett Foto: Reuters/TT

Han ska släta över Trumps utspel

Publicerad
Analys ·

Det är en mycket konservativ vicepresidentkandidat som Donald J. Trump har valt. Mike Pence, 57, ska skapa goda relationer mellan Trump och grupper inom det republikanska partiet som misstänker Trump för att inte vara ”en äkta republikan”.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Det gäller de klart konservativa och särskilt den så kallade kristna högern. Det gäller även Tea Party-rörelsen inom det republikanska partiet. Tea Party är klart anti-etablissemangsinriktat och kräver mindre statsinflytande och lägre skatter.

Mike (Michael) Pence tillhör själv Tea Party-rörelsen vars medlemmar kan sägas ha skapat om det republikanska partiet till något betydligt mer radikalt som står i klar motsättning till president Barack Obamas politik. Pence uppmanades av Tea Party att ställa upp som presidentkandidat 2012, men avstod.

USA-val 2016

Göra motsättningar mindre

Tea Party har i hög grad genom sitt inflytande bidragit till att det inte har kunnat ske något samarbete mellan president och kongressen, där republikanerna har majoriteten i båda kamrarna.

Pence ska vara en länk till konservativa och religiösa. De är tveksamma om Trumps pålitlighet. Han har varit demokrat, han har varit för aborter, han har uttalat sig positivt om sina gay-bekanta.

På en del punkter är Trump själv klart mot en rad republikanska dogmer ännu i dag. Han uppges till exempel vara för abort i fråga om våldtäkt, incest och fara för moderns liv.

Pence får uppgiften att försöka göra dessa motsättningar mindre. Trump har uttryckligen sagt att han vill ha en person som har stor politisk erfarenhet, vilket Trump ju inte har.

Värdefulla kontakter

Trump har dessutom ofta manats att vara mera ”presidentiell” – att hålla tillbaka sina provokativa uttalanden och utbrott. Om Pence verkligen kan förändra Trump är mycket osäkert. Men han skulle i alla fall kunna förklara för Trump hur många i partiet tänker.

Han beskrivs som en som håller huvudet kallt medan Trump är impulsiv.

Han har också så många kontakter i Washington att han kan vara värdefull för Trump, som ju ser sig som en motpol till ”dem i Washington”.

Däremot anses han inte som någon särskilt god talare – något som kanske skulle behövas om han får till uppgift att förklara en del av Trumps mest kontroversiella uttalanden.

Kristen, konservativ, republikan

Det har länge varit oklart vad för slags personlighetstyp Trump skulle välja till posten. Ett tag talade han om en stridshund (attack dog), senare tog han tillbaka det och menade att han ville ha en traditionell, erfaren politiker. Underförstått: Som kunde balansera Trumps personlighet.

Pence har kallat sig ”kristen, konservativ, republikan – i den ordningen”. Det var president Ronald Reagans politik – som i hög grad minskade statens inflytande i samhället – som fick Pence att bli republikan.

Om Trump har han sagt att denne är förbunden med vanliga amerikaner som ingen har varit sedan Ronald Reagan.

Olika åsikter

Trots de lovord som Pence de senaste dagarna öst över Trump stödde han dock ursprungligen den mycket konservative och religiöse Texas-senatorn Ted Cruz som republikansk presidentkandidat.

USA-medier påpekar nu att Trump och Pence har haft olika åsikter om invandring, handel, moralfrågor och ekonomisk politik.

När Trump välkomnade rättegångar mot tobaksindustrin sade Pence att rökning inte dödar.

Måste be om ursäkt

Pence har varit ledamot av representanthuset från 2001 till 2013. Han var en utpräglad motståndare till skattehöjningar och till president Obamas sjukförsäkringsreform, Obamacare.

Att Obamacare fick grönt ljus i Högsta domstolen jämställde han med terrorattackerna den 11 september 2001. Han måste sedan be om ursäkt för yttrandet som ansågs kränka offren och deras anhöriga.

I analyser av hans röstbeteende i representanthuset har han betecknats som konservativ längst ut på högerkanten. Han är abortmotståndare, motståndare till samkönade äktenskap, mot stamcellsforskning och homosexuella i försvaret.

Han har också motsatt sig att syriska flyktingar ska tas emot i hans delstat.

Svårt att klara omvalet

Pence blev guvernör 2013 i Indiana och genomförde skattesänkningar. Hans första mandatperiod går ut i början av 2017, så det är guvernörsval i Indiana samtidigt med presidentvalet i november.

Han anses få det svårt att klara omvalet, vilket kan förklara att han tackat ja till den påfrestande posten som vicepresident: Dessa har ju i regel mycket litet att säga till om och står hela tiden i skuggan av presidenten.

I en analys genomförd av New York Times rankades han som den näst mest konservative guvernören i USA.

Ett par misslyckade projekt i Indiana har gjort hans ställning svagare. Han hade planer på att inrätta en delstatlig nyhetsbyrå som skulle förse redaktioner i Indiana med nyheter sedda ur delstatsregeringens synvinkel.

Religiös ”frihetslag”

Han måste ta tillbaka detta när hans planer jämfördes med statliga nyhetsbyråer i Sovjet, Kina och Nordkorea.

Pence har sagt att han prioriterar religiös frihet framför de mänskliga rättigheter som diskuteras för HBTQ-personer. I den andan införde han en ”religiös frihetslag” som innebar att till exempel personer och företag skulle kunna vägra att ge service åt homosexuella med hänvisning till sin religiösa övertygelse.

Protesterna blev så stora att han måste revidera lagen. Stora företag hotade till exempel att flytta från Indiana eller att investera i någon annan delstat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet