Den första som räddats är en åttaårig pojke. Också hans mamma har grävts fram i dag, välbehållen. Foto: TT

Italien: Tio överlevande hittade i rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har tio människor, bland dem flera barn, hittats levande i det hotell i italienska Farindola som i onsdags förstördes av ett snöskred, uppger italienska räddningsarbetare. Fem av dem hade på fredagskvällen dragits fram ur snömassorna.

Vid 17-tiden meddelade räddningstjänstens talesperson Luca Carli att man hittills hittat tio personer vid liv. Två av dem uppgavs ha grävts fram ur snömassorna, under jubel från räddningsarbetarna.

– Räddningsoperationen är mycket lång och svår, säger Carli.

Överlevande flygs med ambulanshelikoptrar till sjukhus i staden Pescara.

Några timmar senare hade man fått upp ytterligare tre personer. Av de hittills räddade ska flera vara barn.

Familj återförenad

En man, som kom undan snöskredet då han lämnat hotellet för att hämta medicin från bilen, återförenades med sin fru och deras åttaårige son som i dag grävdes fram ur snömassorna i god kondition. Det antas att även parets sexåriga dotter klarat sig med livet i behåll, och räddningspersonalen söker nu efter henne.

Fortfarande saknas tiotals personer, gäster och anställda, som tros ha befunnit sig i hotellet på berget Gran Sassos sluttningar när lavinen för två dygn sedan med full kraft slog in i och nästan helt raserade byggnaden.

Fyra personer har hittats döda i byggnaden, enligt tidigare uppgifter i tidningen La Repubblica.

”Gräva med spade, gräva med händerna”

Enligt en räddningsarbetare som intervjuas i La Repubblica tog det fyra timmar att ta sig till hotellet på skidor. Han startade vid midnatt och kom fram klockan fyra på fredagsmorgonen efter åtta kilometers skidåkning under mycket svåra omständigheter.

– Jag såg inget av hotellet, bara en stor vit hög, säger Lorenzo Gagliardi som var en av de första att komma fram till hotellet.

– Jag gjorde det enda man kan göra i ett sådant läge: gräva, gräva med spade, gräva med händerna, säger han.

Sökandet efter de saknade pågick hela natten till fredagen. Räddningsarbetet har försvårats av ymnigt snöfall som fram till och med torsdagsmorgonen blockerade vägarna till hotellet. De som först nådde fram till hotellet beskriver för nyhetsbyrån Ansa den syn som mötte honom som ”en vägg av snö och skräp”.

Väntade på evakuering

Några timmar före snöskredet hade flera kraftiga jordskalv, alla med en magnitud över fem, skakat regionen. Enligt AFP hade de 30-talet gästerna samlats på bottenvåningen i väntan på evakuering när lavinen inträffade.

Det förstörda hotellet ligger på berget Gran Sassos östra sluttningar, i provinsen Pescara, på 1.200 meters höjd. Hotellet, Hotel Rigopiano, var fyrstjärnigt och hade 43 rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.