De irakiska styrkorna förflyttar sig mot centrala al-Ramadi. Foto: TT

Hårt motstånd från IS i al-Ramadi

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiska armén möter hårt motstånd från terrorgruppen Islamiska Staten (IS) i striden om al-Ramadi. Tio soldater har dött, och ytterligare 16 har skadats, rapporterar Al Jazeera.

Det kommer att ta längre tid än tre dagar att besegra IS i al-Ramadi i Irak. Myndigheterna hade sagt att det skulle ta ungefär 72 timmar, men motståndet som de irakiska trupperna stöter på är alldeles för tufft. Även om de gör framsteg har till exempel minor, starka nog för att skada 25 ton tunga fordon, försvårat befrielsen av staden för dem.

Självsäkra trots motgångar

Trots att de har stött på hinder känner sig irakierna fortsatt säkra på att kunna ta tillbaka staden. Tanken är att de ska omringa områden som är erövrade av IS och attackera inifrån. De irakiska styrkorna har fått stöd av flyganfall av den internationella koalitionen som leds av USA. Enligt irakiska myndigheter är oron för civilia ett av skälen till att de inte kan pressa på mot staden. Enligt iraks utrikesminister Ibrahim al-Jaafari använder IS cilvila som mänskliga sköldar.

Terroriströrelsen IS

– Det gör det mer komplicerat, men vi kommer att fortsätta även om det tar mer tid, sa han vid en pressträff i Kairo i Egypten.

Olika uttalanden från IS

I sociala medier har terrorgruppen hävdat olika saker gällande striden. I ett uttalande sade de att fem självmordsbombare hade dödat poliser i ett bakhåll. I ett annat påstod de att 30 irakiska soldater hade dödats med hjälp av självmordsbombare och gömda sprängämnen i byggnader.

Al-Ramadi är viktig för de irakiska trupperna att ta tillbaka på grund av att staden förlorades oväntat och till stor förnedring för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet