Hindudemonstranter försöker ta sig förbi en polisblockad i Nepals huvudstad Katmandu. Ingen ska ha skadats i samband med protesterna. Foto: TT

Hinduer kräver religiös stat i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

I Nepals huvudstad Katmandu har omkring 500 demonstranter drabbat samman med polis under en demonstration mot att landet anges som sekulär stat i den nya konstitutionen.

Människor ropade slagord medan de försökte tränga igenom en polisblockad på väg mot den byggnad i Katmandu där arbetet med landets nya konstitution pågår. Inga människor ska ha skadats eller gripits i samband med sammandrabbningarna, uppger nyhetsbyrån AP.

Kort tid som republik

Nepal utropades som sekulär republik redan 2008 i samband med att den flera hundra år gamla traditionen av kungastyre bröts. Under tiden av monarki har den styrande kungafamiljen proklamerat hinduismen och dess arvtagare har av många uppfattats som reinkarnationer av den hinduistiska guden Vishnu.

Konstitutionen har dröjt

Grupper av hinduer kräver nu att Nepal återigen utropas som en hinduistisk stat i den nya konstitutionen. Tidigare försök att färdigställa en ny konstitution har misslyckats upprepade gånger på grund av att de olika politiska partierna inte kunnat komma överens. Sedan 2008 har landet styrts efter en övergångskonstitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.