En lastbil från syriska Röda halvmånen anländer till rebellkontrollerat område utanför Damaskus som en del av en konvoj där även FN-fordon finns med. Arkivbild. Foto: TT/Arkiv

Hjälpsändningar nu på väg in i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En viktig del av överenskommelsen om vapenvila i Syrien är att tillåta hjälp till områden som varit under belägring eller är svåra att nå – men hjälpen har försenats. 20 FN-lastbilar fyllda med förnödenheter har korsat gränsen från Turkiet och rullat in i Syrien.

Enligt Syriensändebudet Staffan de Mistura har Damaskus försenat hjälpen genom att inte utfärda nödvändiga tillstånd. FN har vid flera tidigare tillfällen kritiserat den syriska regimen för att lägga beslag på delar av biståndet samt för att begränsa möjligheterna att leverera hjälp, i synnerhet till belägrade områden.

Regimen anklagas för att dröja med viktiga dokument och tillstånds för hjälpkonvojerna.

Syrienkriget

– Anledningen till att vi inte är i östra Aleppo är en kombination av mycket svåra och detaljerade diskussioner kring övervakningen av säkerheten och hur vägspärrar ska passeras, som hör till både oppositionen och regeringen, säger FN:s hjälpsamordnare Jan Egeland till nyhetsbyrån Reuters.

20 lastbilar

Men nu befinner sig en första omgång om 20 FN-lastbilar i en buffertzon mellan Turkiet och Syrien. Förhoppningen är att hjälpen ska vara framme i östra Aleppo på fredag, enligt Jan Egeland.

Enligt avtalet om vapenvila måste de väpnade styrkorna dra sig tillbaka från den viktiga transportleden Castellovägen, som leder in i östra Aleppo.

17 belägrade städer

I söndags sade FN:s hjälpsamordnare Jan Egeland i SVT:s Agenda att 17 belägrade städer och östra Aleppo är i akut behov av hjälp. Fyra av städerna har inte fått någon hjälp sedan slutet av april. I Madaya svälter människor, en stad som bara ligger en timme från huvudstaden Damaskus.

– Vi räknar med att kunna rulla in med konvojer på tisdag, onsdag och torsdag. Då prioriterar vi östra Aleppo och de fyra städer som inte fått hjälp sedan slutet av april, sade Jan Egeland. 

Men det förutsätter att vapenvilan håller, att regeringen släpper fram konvojerna och att den beväpnade oppositionen ger säkerhetsgarantier, tillade han.

250.000 människor sitter fast

Omkring 250.000 människor sitter fast i det rebellkontrollerade östra Aleppo, som belägras av regimens styrkor – men hjälpen har fastnat i gränsområdet mot Turkiet. Enligt avtalet om vapenvila måste den viktiga transportleden Castellovägen demilitariseras.

Ryssland, allierad med regimen i Damaskus, har sagt att regimstyrkor och rebeller ska dra sig tillbaka under dagen. Men det fanns tidigare i dag inga uppgifter om att det ännu har skett. Den ryska militären anser att Washington gjort för lite för att se till att de så kallade moderata rebellgrupper som stöds av USA verkligen respekterar avtalet.

Enligt den ryske FN-representanten Alexej Borodavkin kommer det att dröja innan FN-observatörer kan sättas in för att övervaka leveranserna på Castellovägen.

Överenskommelsen om vapenvila

Den syriska vapenvilan har förhandlats fram av USA och Ryssland. Avtalet syftar till att stoppa striderna mellan regimstyrkorna och den väpnade oppositionen, men omfattar inte jihadistgrupper.

Här är några av punkterna i avtalet:

Ett första eldupphör om 48 timmar inleddes vid klockan 19 i måndags. Det har nu förlängts med 48 timmar.

Under vapenvilan ska den syriska regimen avstå från stridsuppdrag i luften på platser där oppositionen är närvarande och som omfattas av avtalet. Det är oklart om det gäller områden som hålls gemensamt av rebeller och Jabhat Fatah al-Sham.

Håller överenskommelsen en vecka ska USA och Ryssland samarbeta för att slå militärt mot Jabhat Fatah al-Sham och Islamiska staten.

Avtalet innebär att båda parter ska upphöra med alla attacker, inklusive flygbombningar.

Humanitär hjälp ska kunna levereras till belägrade och svåråtkomliga områden, inklusive Aleppo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet